Successos
Societat Successos 09/04/2023

Tres nits sense dormir pel soroll de la 'rave' de Sant Jordi Desvalls

Més de 300 persones es congreguen des de dijous en una festa clandestina de música techno a la vora del riu Ter

3 min
La 'rave' de Sant Jordi Desvalls

Cervià de Ter (Gironès)Fa tres dies que, a la riba del riu Ter, entre Cervià de Ter (Gironès) i Sant Jordi Desvalls (Baix Empordà), ressona cada nit una base distorsionada de música techno. És el soroll de la rave que, des de dijous, congrega més de 300 persones a l’esplanada d’una antiga sorrera abandonada. Els assistents, que venen en cotxes i caravanes, han instal·lat altaveus gegants, tendes de campanya i carpes. Tenen una actitud pacífica, no tenen intenció d'abaixar el ritme i s’espera que continuïn de festa fins Dilluns de Pasqua.

I els veïns dels pobles dels voltants, que no poden dormir tranquils, n’estan farts. Lluís Muntada, de Flaçà, està indignat: “És com tenir una rentadora que centrifuga dins de l’habitació i et travessa tota la nit”, descriu. I afegeix: “Fa dies que dormim malament, aprofitem per fer un son a les nou del matí, quan para la música, i fem la migdiada, però ens sentim borratxos del son”. “Penso sobretot en els veïns malalts, que necessiten descansar, o en la gent que treballa i l’endemà s’ha de despertar a les sis del matí per conduir durant hores”, diu. I conclou: “Es parla molt del respecte dels drets bàsics de les persones, però el descans i la tranquil·litat també ho són”. Montserrat Alabert, que viu a tocar de Sant Joan de Mollet, està encesa i nerviosa. “Avui han parat a quarts de dotze del migdia, però quan la música baixa no et pots treure el xumba-xumba del cap”, explica.

Aquesta rave ha estat la gota que ha vessat el got per a molts veïns, perquè no és un fet aïllat a la zona, sinó un problema recurrent. Els boscos i les masies abandonades de Flaçà, Sant Jordi Desvalls, Bordils o Medinyà són llocs habituals on la cultura ravera de les comarques gironines organitza les seves festes clandestines de matinada.

Controls als accessos

El Lluís i la Montserrat són dos dels veïns que, dijous a la matinada, quan va començar la música, van avisar els Mossos d’Esquadra. Des de l’alerta, diferents patrulles del cos policial s’han desplaçat a la zona, però de moment només es limiten a controlar els accessos principals de la sorrera perquè no hi arribin més assistents. També fan testos d'alcoholèmia i drogues als conductors. Tanmateix, aquests punts de control són fàcils d'esquivar per a alguns joves, que entren i surten a peu de la rave per petits corriols o camp a través. “No actuem amb més contundència pel principi de proporcionalitat. Si desallotgem 300 persones seria pitjor el remei que la malaltia”, reconeixen fonts policials.

La 'rave' de Sant Jordi Desvalls.

Els veïns se’n fan creus. “Si ens ajuntéssim els veïns del poble i anéssim a veure la rave llavors sí que els Mossos ens enviarien la Brimo”, diu amb ironia la Montserrat. “És incomprensible, avui hi tornarà a haver sarau, així que convidaria el conseller d'Interior a passar una nit a casa meva”, continua. “Els Mossos diuen que no poden fer-hi res perquè tenen una actitud pacífica, però l’agressió acústica també és una manera de fer mal”, afirma el Lluís. Els ajuntaments de Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls i Sant Joan de Mollet tampoc entenen que no es pugui fer res per aturar la rave i han organitzat un front comú per denunciar-ho. També han identificat el propietari del terreny, que no ha donat permís als organitzadors i s'ha compromès a donar suport als ajuntaments en la denúncia.  

stats