Última subhasta d’armes: “Si me n’enduc tres o quatre, ja estaré content”

La Guàrdia Civil rep gairebé 6.000 ofertes de professionals, caçadors i aficionats

3 min
La Guàrdia Civil fa una subhasta d'armes que han anat entregant a les autoritats a Sant Andreu de la Barca.

Sant Andreu de la Barca“Lot 1.520, tres licitacions, 35 euros” i el nom d’una persona. Per 35 euros, algú s’acaba d’endur una arma. La cantarella es repetia dilluns sense parar, des de les nou del matí fins a les cinc de la tarda, en una sala mig buida amb una vintena de persones. S’han d’adjudicar 2.439 lots i cadascun correspon a una arma: escopetes, pistoles, revòlvers, carrabines i fusells. És l’última subhasta d’armes que la Guàrdia Civil fa a Sant Andreu de la Barca –com passarà a la resta de comandàncies del cos– perquè el 2020 es va canviar el reglament estatal.

Les armes que surten a subhasta són de particulars, empreses de seguretat o policies que han deixat de fer-les servir i que per això les han portat a la Guàrdia Civil, que en controla l’ús. Algunes també són armes legals que s’han requisat i que ja no han d’estar a disposició de cap investigació. La setmana passada, al pavelló de la comandància de Sant Andreu de la Barca s’hi van exposar 4.915 armes, una al costat de l’altra, damunt d’un reguitzell de taules. Els interessats podien visitar aquella concentració tan poc habitual i mirar una per una totes les armes, que tenien un preu de sortida. L’incident va ser que un dels assistents portava una navalla en forma de targeta de crèdit i l'hi van confiscar.

Però les armes no es podien provar i això suposa un risc: “S’han de reparar gairebé totes”, avisa Miguel Martínez, de l’Armeria Mayo de Pallejà, que ha licitat per algunes desenes d’armes que, un cop arreglades, podran vendre. Diu que si “compres bé” et poden sortir a meitat de preu de mercat, però adverteix que molts “no en tenen ni idea” perquè acaben pagant més que en una armeria i després han de reparar-les. “Per a nosaltres és millor que acabi la subhasta”, perquè assegura que algunes de les armes es revenen il·legalment a internet.

Al pavelló s'hi van exposar 4.915 armes, una al costat de l'altra, damunt d'un reguitzell de taules.

Els armers no són els únics interessats en la subhasta. Hi poden anar tots els que tinguin una llicència, explica el cap d’intervenció d’armes i explosius de la Guàrdia Civil a Barcelona, el comandant Miguel Ángel Quesada, que admet que el nombre d’assistents “s’ha multiplicat per tres” pel fet de ser l’última. Francisco López, de Rubí, és caçador i s’ha aficionat al tir al plat. Ha licitat per unes 30 armes entre escopetes, fusells i una carrabina. La seva estratègia ha consistit en “tirar molt baix” a l’hora de proposar el preu d’algunes: “Si me n’enduc tres o quatre, ja estaré content”. Reconeix que ha licitat per tantes armes perquè és l’última i la primera en què participa.

En total, s’han rebut 5.987 ofertes per 2.439 armes –la resta, prop de la meitat, no han interessat a ningú i es destruiran–. El comandant Quesada apunta que són molts més interessats que en l’anterior subhasta, convocada el 2019, en què es van fer 1.421 licitacions per 578 armes –el 25% de les exposades.

Un objecte “sentimental”

Els participants estan pendents del número de lot que s’anuncia a la sala per saber si són els que han posat el preu més baix i es podran emportar l’arma a casa. En José, de Barcelona, no troba recanvis per a algunes de les seves armes perquè estan descatalogades i n’ha buscat a la subhasta que li puguin ser útils: per exemple, per substituir una volandera que li falta. És caçador i vol conservar les armes amb les quals ha passat tantes hores –una és un fusell que suma més de 50 anys– “en bon estat”, perquè per a ell són un objecte “sentimental”. També pretén que, un cop arreglades, encara es puguin fer servir.

En Juan, que havia anat a tres subhastes anteriors, és aficionat als camps de tir i ha licitat per uns 10 fusells. Però també ha buscat unes 40 pistoles de marques espanyoles –Star, Astra i Llama– així com de Glock que, si les obté, enviarà a inutilitzar perquè les vol tenir per col·leccionar. El comandant Quesada explica que els preus de les armes oscil·len entre els 10 i els 6.000 euros amb les escopetes, les carrabines i els fusells. De les pistoles, una arriba als 1.600 euros. “Si l’arma és més cara, la qualitat i l’estat de conservació són millors”, assegura. D’aquí una setmana, els que han guanyat l’adjudicació ja podran anar a recollir les armes.

stats