Longevitat

La 'superàvia catalana' ja és la persona més vella del món

Maria Branyas Morera té 115 anys i és la primera en el rànquing mundial després de la mort de la monja francesa Lucile Randon, de 118

3 min
Maria Branyas acaba de fer 115 anys a la residència Santa Maria del Tura d'Olot

GironaLa catalana Maria Branyas Morera, que fa més de vint anys que viu en una residència d'Olot, s'ha convertit en les últimes hores en la persona més vella del món. Ja tenia el reconeixement de ser l'àvia més longeva d'Espanya i ara rep el títol mundial després que el Grup de Recerca Gerontològica, que depèn del grup Guinness World Records, hagi verificat la mort de Lucile Randon, la monja francesa de 118 anys que, fins ahir, encapçalava el rànquing.

Branyas, amb més d'un segle de vida a l'esquena, ha viscut experiències de tots colors. Ha sobreviscut a la mort d'un fill de 80 anys, té nets que superen els 50 anys i besnets amb edat de tenir fills però que, de moment, encara no l'han fet rebesàvia. Filla de mare catalana i pare pamplonès, va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, als Estats Units, mesos després del terrible terratrèmol que va destruir la ciutat.

La Maria Branyas, en una entrevista de l'ACN a Olot. Imatge de l'1 d'agost del 2019.

Més tard, la família va traslladar-se a Nova Orleans, on el seu pare, que era periodista, va fundar la revista Mercurio, adreçada al públic llatinoamericà; i el 1915, en plena Primera Guerra Mundial, van decidir tornar a Catalunya a causa del delicat estat de salut del pare, que va morir de tuberculosi durant el viatge amb vaixell. Arribades a Catalunya, mare i filla van instal·lar-se a Barcelona, més endavant van mudar-se a Banyoles i a la Costa Brava va conèixer el metge de Llagostera Joan Moret, amb qui Branyas va casar-se amb 24 anys al Santuari dels Àngels de Girona. Junts van viure a Girona i, després de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, Moret, com que era metge, va implicar-s'hi curant els ferits del bàndol republicà i Branyas va ajudar-lo fent d'infermera a segona línia; fins que, separadament, van decidir fugir amb els seus dos fills cap a la frontera. Però després de veure el drama dels camps de refugiats fronterers, van fer marxa enrere i van establir-se a Olot, per sobreviure a la postguerra mantenint-se en un segon pla.

Va superar el covid

Als 92 anys, Branyas, viuda del marit, va entrar a la Residència Santa Maria del Tura d’Olot, on viu. Durant tota la seva llarga estada, ha destacat sempre com una de les residents més actives: tocava el piano, feia gimnàstica i gaudia molt llegint; ara, a causa de l'avançada edat, ha abaixat el ritme d'activitat, es mou poc i pateix sordesa, però es troba bé i continua perfectament lúcida. De fet, encara avui no ha passat mai pel quiròfan, no s'ha trencat mai cap os i el 2020, amb 113 anys, va superar el covid de manera asimptomàtica, sense cap dolor, i es va convertir així en la persona més gran del món a fer front a la malaltia. A més, des del 2019, per entretenir-se i adaptar-se a les noves tecnologies, va obrir el compte de Twitter Super Àvia Catalana –@MariaBranyas112– que, amb més de 6.700 seguidors, gestiona ella mateixa i la família. Hi comparteix missatges emotius i inspiradors sobre el fet de fer-se grans i avui ja ha retuitat les primeres notícies que es feien ressò de la primera posició que ocupa en la classificació de longevitat mundial.

Tot i la transcendència de la notícia, la Super Àvia Catalana, que sol treure ferro de la seva edat, prefereix mantenir-se al marge dels focus mediàtics. I quin és el secret de la seva llarga vida? Doncs Branyas, que mai ha fumat, ni ha begut alcohol ni ha fet dieta, sovint atribueix la seva recepta màgica a la sort de la genètica. I, més enllà de la biologia, una recomanació per viure molts anys: "Ordre, tranquil·litat, bona connexió amb la família i amics, contacte amb la natura, estabilitat emocional, sense preocupacions, sense remordiments, molta positivitat i lluny de les persones tòxiques", escrivia a Twitter el 22 de desembre.

stats