Societat 29/11/2016

El supercomputador MareNostrum es modernitza i multiplica per 12 la potència

La nova màquina, equivalent a 140.000 ordinadors personals junts, no estarà plenament instal·lada fins al juny

Efe
3 min
INFRAESTRUCTURES CLAU  El BSC és un dels centres que més depèn de l’Estat per funcionar.

BarcelonaEl Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Computació (BSC-CNS) ha invertit 30 milions d'euros a comprar un nou supercomputador MareNostrum, que serà 12 vegades més potent que l'actual, podrà fer 13.677 bilions d'operacions per segon i es converteix així en el segon més capaç d'Europa. El supercomputador MareNostrum 4, amb una potència de 13,7 petaflops, ha estat adjudicat a IBM, que integrarà en una sola màquina tecnologies pròpies, de Lenovo, d'Intel i de Fujitsu, i 'racks' de tecnologies emergents als EUA i el Japó.

Segons ha explicat a Efe el director del BSC-CNS, l'enginyer de telecomunicacions Mateo Valero, encara que al desembre començarà la instal·lació, el nou supercomputador, que tindrà una potència equivalent a 140.000 ordinadors personals junts, estarà completament instal·lat al mes de juny vinent. Per donar una idea de la seva potència i de la constant evolució tecnològica, Valero ha assenyalat que el nou supercomputador podrà fer en un dia el que el primer MareNostrum del 2005 feia en tot un any, tot i que en el moment de la seva instal·lació fa una dècada va ser el quart del món.

"Si estigués funcionant avui seria el primer més potent de la UE, el segon d'Europa –el primer és a Suïssa– i el 12è del món, però és probable que al juny ja estigui superat per altres superordinadors", ha puntualitzat Valero, que considera que l'important no és el rànquing, sinó que "la màquina estigui pensada perquè pugui ser utilitzada eficaçment pels investigadors". "No serveix de res que una computadora sigui molt potent si no està preparada per treballar amb eficàcia", ha assenyalat l'enginyer, que ha reconegut que la tecnologia avança tan ràpid que en entre 3 i 5 anys ja s'haurà de pensar a ampliar-ho de nou. "En els últims 30 anys, cada 10 anys es multiplica per 1.000 la potència dels ordinadors", ha puntualitzat.

La nova màquina, que s'instal·larà al mateix lloc a l'antiga capella de la Torre Girona, al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), permetrà fer investigacions més complexes en menys temps i obrir l'accés a més investigadors. Segons Valero, el nou superordinador serà capaç de fer més precisos els models per a les prospeccions petrolíferes, delimitar la qualitat de l'aire cada 10 metres, "un fet impensable fa pocs anys", o modelar amb fidelitat el canvi climàtic, entre altres investigacions. El MareNostrum ha donat servei a més de 3.000 investigacions des que se'n va instal·lar la primera versió el 2005. "Als investigadors ens fa molta il·lusió, és com si els Reis d'Orient ens haguessin portat la joguina que desitgem. És una il·lusió, però també un repte", ha il·lustrat l'enginyer.

Segons Valero, el nou superordinador tardarà molt menys a fer càlculs complexos i simulacions, "la qual cosa donarà un impuls fonamental a la medicina de precisió i personalitzada", gràcies a la seva aliança estratègica i col·laboracions amb centres com l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), els Centres Nacionals d'Anàlisi Genòmic (CNAG), d'Investigacions Oncològiques (CNIO), d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), o dels principals hospitals espanyols. "És l'eina ideal perquè els investigadors apliquin als hospitals els seus descobriments", ha indicat Valero.

Dues instal·lacions diferents

El nou supercomputador comptarà amb dues parts diferenciades. El bloc de propòsit general –proveït per Lenovo– tindrà 48 'racks' amb més de 3.400 nodes equipats amb xips Intel Xeon de la pròxima generació i una memòria central de 390 terabytes. Encara que la seva potència serà 12 vegades més gran que la del seu antecessor, el seu consum energètic només augmentarà un 30% i passarà a ser d'1,3 megawatts a l'any. Un segon bloc estarà format per clústers de tres tecnologies diferents que s'aniran incorporant i actualitzant a mesura que estiguin disponibles amb tecnologies que actualment s'estan desenvolupant als EUA i el Japó per accelerar l'arribada de la nova generació de supercomputadors exascala.

El nou MareNostrum 4 disposarà d'una capacitat d'emmagatzematge al disc superior als 10 petabytes i estarà connectat a les infraestructures 'big data' del BSC-CNS, que tenen una capacitat total de 24,6 petabytes, així com la xarxa de centres d'investigació i universitats europees. Igualment, el nou superordinador seguirà formant part de la xarxa de supercomputació europea Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), l'objectiu del qual és la creació d'una infraestructura europea de supercomputació d'alt rendiment, i de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES).

stats