Contaminació
Societat 11/05/2021

El Suprem tomba la zona de baixes emissions del centre de Madrid

L'alt tribunal dona la raó al PP i considera que no té "prou transcendència" que Madrid Central millori la qualitat de l'aire

2 min
Senyalització de Madrid Central

MadridEl Suprem ha decidit deixar sense efectes la zona de baixes emissions i pas restringit de vehicles al centre de Madrid ideada per l'anterior alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena. Tot i que des de la seva entrada en vigor el 2018 s'ha provat que redueix la contaminació a tota la zona coneguda com a Madrid Central, l'alt tribunal considera que això no té "prou transcendència" per mantenir el projecte.

És la resposta al recurs de cassació que va presentar Ecologistes en Acció en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que va anul·lar Madrid Central per defectes formals en l'impuls i tramitació del projecte. Tot i l'anul·lació, però, les multes es van mantenir. La justícia madrilenya es va pronunciar el juliol passat, després que el PP arribés a l'alcaldia de Madrid el 2019 –tot i que Carmena va guanyar les eleccions no va obtenir majoria per governar.

La campanya de José Luis Martínez-Almeida, l'actual alcalde popular, es va centrar en rebutjar el Madrid Central de Carmena i demanar la lliure circulació de qualsevol persona, sense imposar multes. Però a l'hora de la veritat va evitar recórrer al Suprem i va preferir deixar el projecte estrella de Carmena a mig gas. Estaven en joc fins a 36 milions d'euros en multes, que ara el consistori ha d'aclarir ara si retorna als usuaris o no.

La decisió del Suprem, però, encara és recurrible al Tribunal Constitucional. En concret, el TSJM va anul·lar Madrid Central per "defectes de forma": "l'omissió del tràmit d'informació pública" i la falta "d'una justificada memòria econòmica". La decisió va ser retroactiva i comprometia totes les multes anteriors, així com les restriccions en si, però quan Ecologistes en Acció va recórrer, el projecte va quedar un cop més paralitzat a l'espera de la decisió d'aquest dimarts del Suprem.

L'exalcaldessa de Madrid i impulsora de la mesura ha lamentat aquest dimarts al programa de TV3 Planta baixa el desenllaç de la mesura que va impulsar: "Em sap molt greu. Sovint les qüestions formals són salvables, i el que importa en mesures com aquesta és el fons", ha dit Carmena, crítica amb el fet que temes com l’urbanisme de les ciutats es decideixin els tribunals. Ha dit que confia, però, que en el futur acabarà imposant-se una mesura com Madrid Central "encara que tingui un altre nom".

"Sense un pla seriós contra la contaminació"

Per a la plataforma Ecologistes en Acció la decisió del Suprem suposa que Madrid es quedi "sense un pla seriós contra la contaminació". En concret, considera Almeida "responsable directe" de la decisió per haver-se negat a corregir els errors de forma. Asseguren que l'actual consistori vol deixar en paper mullat tota la tasca que va fer Carmena, després que un estudi que analitza 858 ciutats d'Europa conclogués al gener que l'àrea metropolitana de Madrid és la zona urbana del continent amb més mortalitat relacionada amb la contaminació de diòxid de nitrogen.

Madrid Central va entrar en vigor a finals del 2018 després de múltiples ajornaments. En només mig any, i després que Carmena perdés el consistori, el maig del 2019, el centre de la capital espanyol ja acumulava rècords d'aire net, sobretot en la reducció mes rere mes del nivells de diòxid de nitrogen, fins a mínims històrics.

stats