La suspensió d'AstraZeneca deixa sense vacuna 127.000 catalans fins a nova ordre

Salut anul·la les cites previstes del personal essencial per rebre aquest fàrmac i fa una crida a la calma

2 min
Alba Vergés i Josep Maria Argimon

MartorellSalut suspèn de manera cautelar i temporal la vacunació amb les dosis d'AstraZeneca seguint les indicacions del Consell Interterritorial que s'ha reunit aquesta tarda d'urgència per analitzar l'impacte dels casos de trombosis que han patit un grapat de pacients a la Unió Europea després de ser vacunades amb aquest fàrmac. Amb tot, la consellera Alba Vergés ha insistit en donar un missatge de calma perquè, ha dit, el sistema de vigilància s'ha demostrat que funciona correctament. El departament ha començat ja a anul·lar les cites previstes per als pròxims dies amb AstraZeneca i manté el calendari per als col·lectius que han de rebre les dosis de Pfizer i Moderna.

Amb la decisió temporal, es quedaran als magatzems les 127.000 dosis d'aquesta farmacèutica que han arribat a Catalunya –37.000 avui dilluns– i que es preveien injectar en les pròximes dues setmanes a personal essencial (policies, mestres o sanitaris) d'entre 18 i 55 anys. De moment, només s'han administrat primeres dosis amb aquesta vacuna a 186.000 persones i no s'han començat encara les segones dosis. Vergés ha volgut tranquil·litzar aquests pacients i, en aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha subratllat que els casos de trombosis sospitosos són "molt poc freqüents" en relació als 17 milions de vacunats a la Unió Europea, però ha valorat com a "raonable" la decisió de posar en quarantena les dosis d'aquesta marca.

La consellera ha indicat que el departament ha començat a desconvocar els pacients que s'havien de vacunar amb AstraZeneca i ha anul·lat la plataforma per demanar-ne cita fins que la comissió avaluadora de l'Agència del Medicament Europea (EMA, per les sigles en anglès) no determini si hi ha una causa-efecte entre la vacuna i els casos de trombosis sospitosos o, per contra, es tracta només d'una relació temporal que permeti reprendre la campanya.

En qualsevol cas, Vergés confia que aquest contratemps no desajusti el calendari previst i que l'informe estigui a punt per començar a reiniciar el subministrament en 15 dies, just quan els primers vacunats haurien de rebre la segona dosi, i ha afirmat que la paralització no afectarà la immunitat per als col·lectius prioritzats pel departament, com les persones grans i els grans dependents, ja que està a punt de concloure. Argimon ha afirmat que serà només si eventualment hi ha un informe de l'EMA que aconselli l'aturada permanent quan es prendran decisions de quins passos seguir a partir de llavors.

Divendres passat la conselleria ja va bloquejar 2.000 dosis que pertanyien a una remesa de vacunes que va posar en alerta una desena de països de la Unió Europea quan van detectar efectes secundaris adversos en alguns dels pacients que rebien el fàrmac d'AstraZeneca. El departament de Vergés s'havia mostrat a favor d'ampliar l'ús d'aquesta vacuna per als majors de 55 anys, tal com han fet països com Alemanya o Itàlia, i contra el criteri del govern Espanyol, que sempre ha manifestat que estava a l'espera de la posició de l'organisme europeu que vetlla per la seguretat i la qualitat dels medicaments.

stats