Societat 04/02/2017

El tren llançadora a la T1 del Prat el gestionarà Ferrocarrils de la Generalitat

El Govern critica el retard en la infraestructura i avisa Foment que descarta que Renfe sigui l'operador del servei quan s'acabin les obres

Elena Freixa
2 min
La terminal T1 de l’aeroport del Prat es va inaugurar el 2009 i no hi arriba ni el tren ni el metro.

BarcelonaLa Generalitat ha rebut amb disgust l'anunci del govern espanyol sobre el retard en l'arribada del tren llançadora a la T1 de l'aeroport del Prat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha avisat el ministeri de Foment aquest dissabte que, un cop s'acabin les obres, triarà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) com a operador d'aquest servei de transport i no Renfe, l'operador estatal.

"La competència de la gestió de Rodalies és de la Generalitat i l'exercirem a fons", ha insistit el conseller. Això passa per adjudicar el futur servei de la llançadora a una empresa "amb competència i solvència contrastades" com FGC, ha afegit. Rull ha defensat la capacitat del Govern per triar el millor operador fent ús de les seves competències, que, ha lamentat, encara són "incompletes" perquè l'Estat no accedeix a fer un traspàs complet de Rodalies a Catalunya.

La posada en funcionament del tren llançadora des del Prat, però, encara és una incògnita després que ahir el govern espanyol anunciés un retard en els treballs de construcció. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, van anunciar aquest divendres que a finals del 2018 només estarà enllestida la primera fase de les obres, quan estava previst que fos l'any en què s'acabessin del tot.

"Cada cop que ve el ministre a Catalunya és per anunciar un retard; doncs val més que no vingui", ha etzibat el conseller de Territori. Ha recordat que De la Serna, en la seva primera visita a Catalunya fa unes setmanes, ja va comunicar el retard en el corredor Vandellòs-Tarragona.

15 anys per desdoblar una via

"Les obres del govern espanyol a Catalunya estan totes aturades o porten un retard considerable", ha criticat Rull. Per això, ha instat l'executiu espanyol a no venir a Catalunya si ha de ser per donar aquestes males notícies: "Que ho expliquin des de Madrid".

stats