Societat 20/11/2013

Condemnen la farmacèutica de la talidomida a indemnitzar les víctimes de les malformacions

Pagarà a cada un d'ells 20.000 euros per cada punt percentual de minusvalidesa reconegut

Europa Press
1 min
Afectats per la talidomida durant el judici contra la farmacèutica alemanya  / Europa Press

MadridEl jutjat de primera instància número 90 de Madrid ha condemnat a la farmacèutica alemanya Grünenthal, fabricant de la talidomida, a indemnitzar els afectats de l'Associació de Víctimes de la Talidomida (AVITE) amb 20.000 euros per cada punt percentual de minusvalidesa reconegut. La sentència, que conté un total de 23 pàgines, dona opció a presentar un recurs davant l'Audiència Provincial de Madrid.

Dins del procés civil hi estaven immerses 24 dels centenars de víctimes que va causar el consum d'aquest medicament a Espanya. Els afectats reclamaven un total de 204 milions d'euros i que la farmacèutica demanés perdó públicament. La talidomida era un calmant que es va començar a comercialitzar a principis de l'any 1957 i que es va retirar de forma oficial el desembre de l'any 1961. Tot i així, els demandants sostenen que, fins l'any 1962, es van registrar, a Espanya, vendes d'aquest fàrmac. La talidomida va causar malformacions congènites a prop de 3.000 persones a Espanya.

Durant el judici, celebrat el 14 d'octubre, el representant legal de l'empresa va senyalar en defensa que el fàrmac "no estava indicat per marejos d'embarassades", però va reconèixer que aleshores el prospecte no les excloïa. La majoria dels afectats per la talidomida tenen l'origen en nadons nascuts de mares que van consumir, durant la gestació, medicaments amb aquesta substància.

El principal argument de la defensa exposava que les infraccions ja havien prescrit. En la resolució, el jutjat assenyala que, tot i el temps transcorregut, en l'actualitat encara no es té un coneixement absolut i definitiu sobre els danys que la talidomida pot arribar a causar. Aquesta consideració provoca que l'acció i els danys causats per la farmacèutica alemanya no es puguin considerar prescrits.

stats