Societat 03/06/2022

“La por també pot ser una aliada”

Joves debaten sobre aquest sentiment en l'última trobada del cicle de debats de l'ARA ‘El futur és nostre’

Jordi Salvat
2 min

TarragonaLa sala d’actes del CaixaForum Tarragona ha acollit aquest dijous a la tarda l'última trobada del cicle de debats El futur és nostre, una iniciativa del diari ARA i la Fundació La Caixa per donar veu i escoltar els joves. Les pors hi són. I què? era el títol del debat, que ha comptat amb la participació de la dissenyadora gràfica i castellera Aina Mallol, l’artista del Circ Cric Luara Mateu i el comediant i graduat en ciències ambientals Joan Grivé.  

El debat ha començat amb els participants confessant les seves pors. Mentre Mallol ha assenyalat que li fa por el que no pot controlar, cosa que no li passa formant part d’un castell perquè allà sí que hi pot influir d’una manera o altra, Grivé ha admès la por a fracassar, i Mateu, a no connectar amb el públic.

També han debatut sobre com combatre les pors i Mallol ha tornat a posar un exemple casteller: “En els castells aprens molt i ho pots aplicar a la vida en general. En una situació complicada, amb una mirada pots transformar la por de qui tens al costat". Grivé ha explicat com va superar la por que li generava durant l’adolescència el tracte amb les persones i que li diguessin sempre Harry Potter –per la seva semblança amb aquest personatge– o que estava prim: “Vaig gravar vídeos repetint-ho moltes vegades. Les pors es poden superar dient-les en veu alta".

“La por també pot ser una aliada. És necessària perquè ens fa estar alerta, en tensió davant situacions de perill. És bo compartir-la amb algú altre”, ha afirmat Mateu, mentre que Grivé ha criticat que “la por és una emoció que no s’ensenya quan som petits.”

Mallol assegura que les pors són les mateixes al llarg de la història, però amb “diferents carcasses”, i Mateu ha subratllat que entre els joves s’està escampant molt l’ecoansietat davant de l’emergència climàtica i que ella mateixa viu la confrontació entre el desig de ser mare, que des de molt petita ha tingut, amb el futur que els espera als fills que neixin els pròxims anys, a causa de la situació del planeta. Mallol, que és mare de dos fills, ha assenyalat que una de les seves grans pors és no generar un bon clima amb ells perquè en el futur siguin capaços de comunicar-li els seus sentiments.

stats