Entitats socials

Tanca 9 Barris Acull per la impossibilitat de tornar un deute a l'Ajuntament de Barcelona

L'entitat de barri més gran de Barcelona atén 3.400 persones i deixarà d'organitzar el Festival de Sopes del Món

2 min
Tanca nou barris acull que es a dins de espai Via Favencia.

BarcelonaFinalment l’associació 9 Barris Acull, que acompanya i assessora persones migrades, tanca portes per la impossibilitat de retornar un deute de 22.000 euros amb l’Ajuntament de Barcelona que l’obliga a presentar concurs de creditors. L’entitat és la més gran de les que treballen als barris de Barcelona i ha començat ja a rebutjar nous usuaris per derivar-los a altres serveis de suport i tampoc no tornarà a organitzar el Festival de Sopes del Món. Després de 23 anys d'activitat, divendres vinent ja no obriran el despatx que tenen a l’Espai Via Favència.

La presidenta de 9 Barris Acull, Lourdes Ponce, havia alertat que la situació era dramàtica i ara explica que no han tingut cap alternativa que no fos el tancament. Després de mantenir converses amb el consistori, diu que ha sigut impossible arribar a cap acord i que l’oferta de reestructurar el deute tornant 6.000 euros cada any és del tot inviable. "D'on traiem aquests diners? No tenim diners nosaltres. El nostre valor són els nostres voluntaris i això l’Ajuntament no ho ha tingut en compte ni valora la feina que fan", es lamenta Ponce. L’únic acte on poden recaptar diners és el festival, dedicat a exhibir la diversitat de la societat, però l’any que més han recollit han sigut 2.500 euros. Per això, estan ultimant els tràmits per declarar-se en fallida econòmica. Els tres únics treballadors en nòmina (entre ells, l’advocat que assessora els migrants) es queden sense feina.

3.400 persones ateses

Tot i això, la responsable de l’associació assenyala que els més perjudicats són les 3.400 persones ateses anuals, moltes persones nouvingudes que trobaven assessorament i orientació que no els donaven en serveis públics. L’any passat van obrir 1.400 tràmits, la majoria per buscar com fer arrelaments socials, reagrupaments familiars o com donar cobertura legal a la cuidadora de la família. "Ens arribaven casos derivats de Càritas o la Creu Roja i fins i tot del Saier (el servei municipal per a la migració i els refugiats), i ara què farà tota aquesta gent?", es pregunta.

L’agreujament de les finances de 9 Barris Acull es troba en els comptes de l’any passat. S’incomplia la lletra del conveni signat amb el consistori barceloní, que fixa que la subvenció municipal no pot superar el 45% del pressupost d’ingressos. Segons expliquen fonts de Drets Socials del consistori, com que les altres administracions i institucions no van posar la seva part, la de Barcelona excedia el percentatge permès. Per intentar trobar una solució, l’equip del socialista Jaume Collboni va plantejar fraccionar el deute en 10 anys o ajudar l’entitat a sol·licitar una línia de crèdit, així com aprovar el pressupost del 2024 per tramitar la subvenció de 90.000 euros.

En aquest punt, Ponce és contundent al dir que "els polítics i tècnics" municipals de Barcelona estan deixant de "valorar els projectes" des de "l'ofensiva" contra l'anterior alcaldessa, Ada Colau, denunciada per suposades irregularitats en subvencions a entitats socials. "Estan acabant amb les petites entitats de barri, com van fer a Madrid, on ja van perdre la xarxa social que tenien", afirma la presidenta.

stats