S'acaben 47 anys de lliscar sobre el gel: tanca l'Skating

La popular pista de patinatge de l'Eixample de Barcelona serà un Carrefour

3 min
L'entrada de l'Skating Club tancada, aquest dilluns

BarcelonaL'Skating Club del carrer Roger de Flor no ha superat la pandèmia. La popular pista, per on han passat moltíssims barcelonins i catalans d'altres indrets, va haver de tancar les portes fa més d'un any per les restriccions del covid-19, i ja no les tornarà a obrir. De fet, la propietat ja ha buidat les instal·lacions i ha llogat l'espai a la multinacional francesa Carrefour, que hi obrirà un supermercat de més de 1.000 metres quadrats. Els patinadors, el gel i aquella màquina allisadora que de tant en tant entrava a la pista per retirar els petits flocs de neu seran substituïts pels clients, els carrets de la compra i les ofertes de paga'n dos i agafa'n tres. "Era una pista on hi havia molt de caliu", recorda amb tristor l'Andreu, veí de la finca que s'aixeca sobre l'Skating. "Hi havia molta vida. El carrer estava ple de nens, famílies, parelles, i ara no hi ha res", lamenta la Cristina, la portera de l'edifici des de fa més de 20 anys. El tancament de l'Skating ha suposat un cop per als veïns, més enllà de si patinaven o no.

L'Skating es va inaugurar l'any 1974. " ¡A patinar, chicas! (Y chicos, claro)", deia l'anunci que van publicar aquell 15 de desembre al diari El Mundo Deportivo. Dos germans, un dels quals molt aficionat al patinatge, van apostar per obrir una pista de gel al bell mig de l'Eixample. Els germans tenien també les dues finques que s'aixequen a sobre (la pista ocupa l'interior d'illa) i dues plantes d'aparcament soterrani. "Venien autocars de tot Catalunya", recorda l'Andreu, que coneixia els dos propietaris i els havia ajudat alguna vegada fent fotografies de la pista. Quan els dos germans van morir, la viuda d'un d'ells va assumir el negoci, va modernitzar les instal·lacions i va conservar el mateix esperit esportiu i familiar durant prop de vint anys més, fins que la pandèmia va obligar a tancar un espai que necessita massa energia per mantenir-se sense ingressos. La propietat ha preferit no fer declaracions per a aquest article, però fonts properes a la família han explicat que es va obrir un expedient de regulació temporal d'ocupació als 34 treballadors i que fa sis mesos ja es va decidir que no reobririen. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han confirmat que el grup Carrefour ha demanat un permís per fer obres i transformar l'espai en un supermercat.

Durant aquests 47 anys l'Skating de Roger de Flor ha permès que molts catalans aprenguessin a patinar i també que molts altres s'omplissin el cos de contusions. Tant és així, que a les instal·lacions hi havia fins i tot un consultori amb un metge, recorda la Mercè, també veïna des que es va inaugurar la pista. Tal com semblava predir l'anunci del dia de la inauguració, l'Skating també es va convertir en un espai per lligar, o per anar-hi amb la parella. "Molta gent encara té nostàlgia d'aquest lloc", explica el Gabriel, treballador de manteniment de l'aparcament. Una vegada va conèixer un matrimoni que s'havien conegut a la pista. "Era un lloc molt especial", conclou la Mercè.

"He de canviar de país per patinar"

Més enllà de la part emocional, el tancament de l'Skating també ha suposat un cop per als patinadors. Actualment només queda la pista de patinatge sobre gel del FC Barcelona, però tanca a l'estiu, té horaris més difícils i no permet fer patinatge artístic, segons lamenta Imma Tort, que assegura que sent "passió" per aquest esport. "És una llàstima perquè és un esport molt difícil i cal practicar", diu. Tort va sovint a patinar a la pista del Barça, però ni es planteja passar un estiu sense lliscar pel gel i ja ha preparat unes quantes excursions a Andorra: "He de canviar de país per patinar, ja té nassos!", lamenta. Està convençuda que molts patinadors han abandonat l'esport per culpa del tancament de l'Skating. "És un esport minoritari però sembla que els polítics el vulguin fer encara més minoritari", es queixa en Carlos Flores, de la botiga Rodats, al mateix carrer Roger de Flor.

Com l'Imma i el Carlos, són moltes les persones que trobaran a faltar la pista: "Hi havia un senyor gran que venia cada dia amb patins de rodes a patinar a la porta... Era la seva manera de demanar que es tornés a obrir", recorda la Cristina, que tot i la imminent arribada del Carrefour no perd l'esperança: "Potser algun dia tornarà a obrir... No ho sabem, però no han venut el local, l'han llogat, i tot és possible".

stats