Un tarragoní d'extrema dreta s'allista al batalló nazi d'Ucraïna

Miguel, de 23 anys i veí de Segur de Calafell, ja va estar detingut per haver fet la salutació hitleriana a un rabí

3 min
El jove tarragoní durant l'entrevista a CNN Portugal

Barcelona"Em dic Miguel i soc de Tarragona, Catalunya, Espanya". Així es va presentar davant de la CNN de Portugal un jove de 23 anys que ha travessat tot Europa per allistar-se al batalló Azov, una agrupació militar neonazi que combat contra Rússia a la guerra d'Ucraïna. "Has estat al front?", pregunta el periodista portuguès al jove, i ell respon: "No, negatiu". El noi reconeix que no ha combatut mai i que només ha rebut una breu formació militar per part dels soldats d'Azov: "M'han anat ensenyant. Són bons companys i ensenyen de pressa i jo aprenc de pressa. No he tingut cap problema", assegura.

Es tracta de Miguel Faro Salmerón, un veí de Segur de Calafell que es presenta com un amant de la història, que estudia pel seu compte -així el recorden els seus antics companys. Actualment no té feina i quan va veure l'opció de marxar a combatre contra els russos no s'ho va pensar. El 5 de març va agafar el primer avió cap a Cracòvia (Polònia) i va avisar els seus pares quan ja havia emprès el viatge. El seu objectiu: "Combatre pel poble ucraïnès i per Occident, perquè no caiguin més països en mans de Putin". La seva unitat és el polèmic batalló Azov, d'orientació neonazi. I no sembla casualitat.

El jove tarragoní ja és conegut a la seva comarca des que va deixar tots els companys de batxillerat amb la boca oberta durant el viatge de final de curs, quan van descobrir que era nazi. "Vam anar a Budapest i durant la visita a un cementiri jueu es va posar la samarreta del partit polític d'extrema dreta hongarès", explica una persona que també participava en aquell viatge. A la visita de la sinagoga es va repetir l'escena. "El rabí li va cridar l'atenció i ell va respondre amb la salutació nazi", explica la mateixa font. El rabí va trucar a la policia, que va arribar de seguida i va detenir el jove, que ja era major d'edat, fins a l'endemà.

El tarragoní que ara s'ha allistat al regiment, retingut per la policia hongaresa l'any 2017.

Quedaven pocs dies de classe i els seus amics es van distanciar d'ell arran d'aquests fets, segons la mateixa font. Li van perdre la pista fins que, fa un parell de dies, el van veure per les xarxes socials, vestit de militar i allistat a l'exèrcit ucraïnès.

El batalló nazi

El batalló Azov va néixer com a grup paramilitar durant les protestes contra el govern pro-rus d'Ucraïna l'any 2013. Inicialment, el formaven ultres del Dinamo de Kíiv amb experiència en la lluita al carrer. També va combatre contra la independència de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk (al Donbass, a prop de Rússia) i va rebre el reconeixement del govern del país, que el va convertir en un batalló oficial. El govern de Volodímir Zelenski el va integrar a la Guàrdia Nacional amb la idea que així el podria tenir més controlat. Ara, després de la invasió, aquest batalló és un dels que combaten contra Rússia amb l'ajuda de la UE i els Estats Units. A més de la defensa del seu país, molts dels seus integrants se senten cridats a lluitar contra Rússia, a qui encara identifiquen amb la Unió Soviètica. "El deure és el deure, i cal complir", diu el jove tarragoní durant l'entrevista.

Com ell, unes 20.000 persones de 52 països i ideologies diferents s'han allistat a les tropes ucraïneses, sempre segons el mateix govern.

stats