Societat 11/06/2014

"No a l'intrusisme, fora les apps il·legals": centenars de taxistes es mobilitzen a Barcelona

Protesten contra contra les aplicacions de taxistes amateurs

Dani Sánchez Ugart
2 min
Els taxistes es manifesten a Barcelona contra l'intrusisme / DANI SÁNCHEZ UGART

Barcelona"No a l'intrusisme, fora les apps il·legals". Aquesta és la pancarta que encapçala la manifestació de diversos centenars de taxistes que aquest matí de dimecres es mobilitzen pel centre de Barcelona contra l'intrusisme d'aplicacions que posen en contacte taxistes amateurs amb usuaris que es volen desplaçar a un cost més baix.

La manifestació ha estat convocada per diversos sindicats de taxistes (Agrupació taxi Companys), STAC (Sindicat del Taxi de Catalunya) CMT (Coordinadora Metropolitana del Taxi) i AET (Associació Empresarial del Taxí). La marxa recorrerà el centre de Barcelona, des de la Plaça Catalunya fins a la Plaça Sant Jaume, per Via Laietana. Al capdavant, un conjunt de 7 taxis obren pas als manifestants.

El president de l'STAC, Luis Berbel, ha valorat positivament la decisió del Govern de sancionar aquestes aplicacions irregulars, i ha explicat que la marxa d'avui s'engloba dins una mobilització a nivell europeu contra l'intrusisme en el sector del taxi.

La polèmica pels taxistes amateurs

Des de fa dos mesos a Barcelona hi ha uns taxis que no són negres i grocs. Ni tenen llicència de taxi. Es tracta de cotxes particulars que ofereixen els seus serveis a través d’Uber, una aplicació que posa en contacte aquests particulars amb usuaris que es volen desplaçar, a un preu un 20% més baix que els taxis regulats, segons l’empresa. Quan acabaven d’arribar a Barcelona, a l’abril, la Generalitat els va obrir un expedient informatiu, i aquest dimarts el Govern el va transformar en expedient sancionador en comprovar que els serveis que ofereixen infringeixen la normativa, segons va informar el departament de Territori. Això vol dir que els conductors d’Uber s’enfronten a multes de fins a 6.000 euros i a la possibilitat que els precintin el cotxe si els enxampen transportant un client. A més, l’empresa, que està participada pel gegant d’internet Google, també podrà ser multada amb 6.000 euros, i rebrà una notificació de la Generalitat en què li demanaran el cessament immediat de l’activitat. Però les multes no s’acaben aquí, perquè el ministeri de Foment va anunciar que a més de multes als conductors també es podran sancionar els usuaris d’aquest tipus de plataformes, en el seu cas amb fins a 600 euros.

stats