Tribunals
Societat 17/05/2021

El TC declara que no és llibertat d'expressió titllar d'assassí un torero que s'acaba de morir

El tribunal avala una sentència que va condemnar una exregidora de Catarroja per "ingerència a l'honor" del torero Víctor Barrio

ARA
2 min
Una plaça de toros, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) ha confirmat la sentència que va condemnar l'exregidora de Catarroja (Horta) Datxu Peris a pagar una indemnització per vulnerar el dret a l'honor del torero Víctor Barrio, al qual va titllar d'assassí a les xarxes socials poques hores després de morir envestit per un toro el 2016, segons informa l'agència Efe. En una sentència en la qual desestima el recurs de l'exregidora a la sentència del Tribunal Suprem, el TC declara que la llibertat d'expressió no empara utilitzar les xarxes socials per titllar d'assassí a un torero poc després de la seva mort.

D'aquesta manera el TC avala la sentència d'un jutjat de Sepúlveda, confirmada posteriorment per l'Audiència de Segòvia i pel Tribunal Suprem, que va condemnar l'exregidora a indemnitzar amb set mil euros la vídua i els pares del torero i a retirar els comentaris que va fer, en els quals va plantejar com "una cosa positiva" que el torero hagués "deixat de matar" i el va qualificar d'"assassí".

El TC recorda que la llavors regidora va publicar a Facebook una notícia de la mort del torero, que va acompanyar amb frases com: "Ja ha deixat de matar", "Al llarg de la seva carrera ha matat molt" i "Els opressors han tingut una baixa, una víctima més, un peó en el seu sistema", i afegeix que "per defensar públicament les seves posicions antitaurines no era necessari titllar d'assassí o d'opressor Víctor Barrio i mostrar alleujament per la seva mort".

Actituds "innecessàries" i "desproporcionades"

El tribunal entén que si la conducta vulnera el dret a l'honor fora de la xarxa, també ho és en ella i que "la llibertat d'expressió no pot ser un instrument per menyscabar la dignitat de l'ésser humà perquè aquesta s'erigeix com a fonament de l'ordre polític i de la pau social". Segons recull la sentència, les actituds de la condemnada "s'evidencien com a innecessàries, desproporcionades i mancades de cap ancoratge en l'exercici del dret a la llibertat d'expressió".

La magistrada del TC María Luisa Balaguer ha emès un vot particular discrepant amb la sentència i ha demanat un cànon específic de judici relatiu a l'exercici de la llibertat d'expressió en xarxes socials. Balaguer ha considerat que el missatge compartit per l'exregidora tenia un contingut polític sobre un tema polèmic com és la tauromàquia.

stats