Societat 22/07/2021

La Mimi i les seves filles, en risc de ser desnonades a Sants

Les entitats recorden a l'Ajuntament que hi ha un informe de vulnerabilitat i demanen que es pugui quedar al barri

Joana Garreta Passola
2 min
Diverses entitats i actors donen suport a la Mimi abans del desnonament

BarcelonaLa Mimi ha viscut tota la seva vida al barri de Sants de Barcelona. És on ha crescut, on s'ha relacionat, on fa la seva vida i on té una xarxa de suport. Involucrada en la vida i el teixit associatiu del barri –la colla de diables, l'esbart o l'hort comunitari–, ara afronta una amenaça de desnonament que pot deixar-la a ella, el seu company i les seves dues filles –una d'elles menor– sense el pis on viu fa poc més de dos anys. El desnonament està previst per al dimarts que ve (serà el tercer intent) i les entitats que donen suport al seu cas han criticat aquest dijous que tiri endavant malgrat tenir un informe de vulnerabilitat. El document, segons el Sindicat de Llogateres, no ha arribat on havia d'arribar per aturar el procés "per traves burocràtiques".

La Mimi explica que va veure's "en l'obligació d'ocupar un espai" que estava "abandonat" i que sempre ha tingut intenció de negociar i pagar un lloguer assequible als seus baixos ingressos, però la propietat no s'ha avingut a parlar mai. "No ho vam fer amb mala intenció ni per vulnerar el dret a la propietat privada, sinó perquè necessitàvem amb molta urgència poder tenir un sostre sobre nostre", afirma.

Tant ella com les seves dues filles tenen una discapacitat que, en el cas de la Mimi, consisteix en una discapacitat visual parcial i una malaltia respiratòria que fan que no pugui treballar i que les aboca a sobreviure amb una pensió. Tem que perdre el pis signifiqui renunciar a una vida digna perquè també perdria el gos de servei o la treballadora familiar que treballa amb la seva filla petita. La solució que li ha proposat l'Ajuntament, només de manera temporal, és a fora del barri de Sants, una opció que la Mimi lamenta que significaria perdre la xarxa, l'acompanyament que ara té i que seria un problema per a l'escolarització de la seva filla petita, que va a un centre adaptat al costat de casa. La seva mobilitat, afegeix, li impediria anar a dur-la i recollir-la cada dia.

A poques setmanes perquè acabi la moratòria compromesa pel govern espanyol amb motiu de la pandèmia (el 9 d'agost si no hi ha pròrrogues), les entitats socials de Sants han denunciat la situació de la Mimi i la que viuen moltes famílies cada dia malgrat lleis i moratòries.

La portaveu del sindicat, Úrsula Garrido, ha demanat a l'Ajuntament que recordi que "és responsable de donar alternatives habitacionals dignes", i ha subratllat que "dignes" també vol dir "al seu barri", perquè els vincles comunitaris són molt importants per a la vida de les persones. Més de 20 entitats han signat un manifest en suport al cas de la Mimi i la seva família.

El Sindicat de Llogateres ha recordat al president del Govern, Pere Aragonès, el pacte de govern en què es comprometia a "no enviar la Brimo ni l'ARRO a desnonaments amb persones vulnerables" i ha insistit que cal ampliar el decret llei vigent actualment a Catalunya perquè "no n'hi ha prou". Ha demanat a Sánchez, també, que prorrogui i ampliï les mesures estatals per evitar l'onada de desnonaments que podria haver-hi a partir del 9 d'agost.

stats