Coronavirus

Telemadrid denuncia que un error a la web de Sanitat de Madrid ha exposat les dades del rei i Pedro Sánchez

La Comunitat ho desmenteix i titlla la informació de "falsa"

2 min
Captura de la imatge amb les dades de Felipe VI que haurien quedat exposades

La pàgina web habilitada per la Comunitat de Madrid per obtenir el certificat digital covid o demanar hora per vacunar-se ha exposat públicament dades personals de milers de ciutadans, entre els quals Felip VI, Pedro Sánchez o el mateix Pablo Casado, tots ells residents a Madrid. Així ho ha denunciat Telemadrid, la televisió pública autonòmica, aquest dimecres a la tarda quan ha rebut l'avís d'un ciutadà. Segons la informació de Telemadrid, que assegura que ha pogut comprovar l'error, només calia introduir el DNI de la persona per poder accedir a informació personal com el número de telèfon o de la Seguretat Social. Per accedir a la informació només calia instal·lar un programa proxy, un software que permet analitzar les pàgines i tot el que passa a l'ordinador. Aquest tipus de programa l'utilitzen normalment informàtics o ciberdelinqüents.

La Comunitat de Madrid ha desmentit hores després la informació assegurant que "és fals que qualsevol ciutadà" pogués accedir a "informació confidencial com les dades clíniques del rei" des de la web habilitada per obtenir el certificat digital. Tanmateix, les pàgines web d'accés al certificat covid han estat bloquejades i accedir-hi és impossible. La Comunitat ha reconegut que han detectat una "vulnerabilitat de seguretat en la funcionalitat del portal", però que en cap cas "no afectava dades clíniques" dels afectats. També assegura que, "a més, per accedir a aquesta informació cal el DNI de la persona en qüestió i el certificat digital de l'usuari".

Al seu torn, fonts oficials d'Indra –empresa que gestiona el portal web de la conselleria de Salut– han reconegut "una incidència al programa" per demanar cita per vacunar-se i que "continuarà així mentre se solucioni el problema", segons publica El Economista. De fet, aquest mateix diari publica captures després d'accedir a dades com les de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, o l'exvicepresident espanyol, Pablo Iglesias.

Aquesta informació avançada per Telemadrid apareix en un moment en què la presidenta de la regió, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat una reforma de la llei de Radiotelevisió de Madrid –gràcies als vots de Vox– que té com a principal objectiu dissoldre l'actual direcció de la cadena i nomenar noves persones. Una proposta que ha estat rebutjada pels treballadors de l'ens públic.

stats