Societat 29/05/2019

Ocupes i Desokupa, veïns per una nit

L'empresa va intentar desallotjar diferents famílies d'un bloc de Sants durant 12 hores

Jordi Mumbrú
3 min
Els Mossos al carrer Gayarre/ FRANCESC MELCION

BarcelonaHi ha una finca a Barcelona on el veí dels baixos i el del primer segona són membres de Desokupa, l’empresa que es dedica a desallotjar ocupes sense ordres judicials, mentre que els veïns dels altres quatre pisos són precisament això: ocupes. Tots ells han passat la nit a la mateixa finca, al número 42 del carrer Gayarre de Sants. Aquesta estranya situació, que sembla més un guió televisiu que no pas una veritable escala de veïns, és l’acord que va permetre desencallar ahir -després de 12 hores de negociació- un desallotjament que hauria pogut acabar molt malament.

Tot va començar a les vuit del matí davant d’una finca on, des del 24 de febrer, hi ha sis pisos ocupats on hi viuen 11 adults i cinc menors. Quan una de les veïnes va sortir per portar el fills a escola, una desena de membres de Desokupa, el propietari de la finca, el seu advocat i un manyà es van colar dins l’edifici i van començar a demanar als veïns que abandonessin els pisos. “Els han coaccionat i amenaçat”, va assegurar hores després Júlia Nueno, membre del Grup d’Habitatge de Sants (GHS). Aquest col·lectiu va saber que havia començat l’intent de desallotjament perquè els van avisar els mateixos veïns. En conèixer la situació, el GHS va avisar els Mossos, ja que sabien perfectament que no existeix cap ordre de desallotjament. De fet, aquesta ocupació encara no ha estat denunciada per la propietat.

Els agents, però, lluny de fer fora els integrants de Desokupa, van carregar contra els membres del GHS que hi havia a la porta de la finca i van establir un cordó policial per controlar l’accés a l’immoble. A partir d’aquest moment, cap a les nou del matí, va començar una negociació estrambòtica: dins dels pisos hi havia les sis famílies ocupants; l’amo de la finca, juntament amb l’advocat i els membres de Desokupa, intentava convèncer-los perquè marxessin mentre el manyà esperava un possible acord per canviar ràpidament el pany. A fora, els agents vigilaven la porta de la finca mentre desenes de veïns de Sants s’anaven concentrant al carrer per solidaritzar-se amb les famílies. “No esteu sols”, cridaven cada cop que algun ocupa sortia al balcó. Una altra membre del GHS, la Clàudia, va denunciar que, malgrat que el propietari de la finca, Antonio Fernández Bardon, és advocat, “ha congeniat amb els matons de Desokupa enlloc d’iniciar un procés judicial per fer-nos fora”.

La tensió va anar augmentant durant tot el matí. L’Ajuntament hi va enviar el conseller de districte Xavi Farré, i els Mossos, els seus mediadors. “Els ànims estan molt encesos i aquesta setmana, a més, és el cinquè aniversari de l’intent de desallotjament de Can Vies”, advertia ahir un veterà membre dels moviments socials que va participar en les protestes.

La situació, però, va fer un tomb a les 16.30 h, quan una trentena de joves van entrar per sorpresa a les oficines de Next Door al carrer Viladomat. Aquesta empresa dedicada a les “inversions immobiliàries” està vinculada a la propietat de la finca de Sants. “No marxarem fins que Desokupa abandoni el bloc de Sants”, van advertir els joves al responsable del negoci, que va estar a punt de perdre els papers. Els joves es van asseure dins de l’oficina. Poc després van arribar dos agents dels Mossos que van aconseguir calmar la situació, i dins de les oficines es va improvisar una altra taula de negociació. Un dels joves es va reunir amb el responsable per intentar desbloquejar la situació. A la reunió també hi va entrar un periodista del mitjà de comunicació Directa, com a testimoni en cas d’un possible acord. Els agents esperaven a la porta del despatx, i la resta de joves, a l’oficina.

Una veïna del bloc ocupat/ FRANCESC MELCION

Quatre pisos de sis

Finalment, l’acord. De les sis famílies que vivien ocupant, dues -la dels baixos i la del primer segona- van acceptar diners a canvi de marxar. Segons sembla, l’oferta va ser de 3.000 euros per pis. La resta la van rebutjar. El propietari es va fer portar dues portes blindades per evitar que li tornessin a ocupar els pisos que acabava de buidar, però quan van arribar eren massa petites. Així que el propietari va negociar amb el GHS que dos membres de Desokupa passessin la nit en els dos pisos alliberats. L’estrany acord va permetre desbloquejar la situació, 12 hores després.

stats