Salut
Societat 08/04/2019

Una teràpia amb sang contra l'esclerosi múltiple

El tractament madura al laboratori un tipus de glòbuls blancs per forçar la reacció immunològica

Ara
2 min
Una pacient d'esclerosi múltiple fa rehabilitació amb una infermera.

BarcelonaL'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) assajaran una nova teràpia cel·lular en pacients per intentar curar dues malalties del sistema nerviós molt resistents: l'esclerosi múltiple (EM) i la neuromielitis òptica (NMO). Amb la col·laboració de quatre centres espanyols més, els investigadors catalans han publicat un estudi a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' ('PNAS') en què demostren que la teràpia cel·lular que modifica la sang del pacient afectat pot inhibir la resposta inflamatòria de forma segura i sense efectes adversos.

Aquest és el primer assaig clínic que ha inclòs pacients de NMO, considerada una malaltia rara perquè afecta entre 5 i 10 persones de cada 100.000. La teràpia és un tipus de teràpia cel·lular que té l'objectiu de modular les defenses del pacient de forma específica i selectiva per frenar la inflamació que causen l'EM i la NMO sense alterar la resta de les defenses.

El tractament consisteix en aïllar i madurar al laboratori un tipus de glòbuls blancs de la sang, les cèl·lules dendrítiques, i fer-los tolerants a proteïnes de la mielina i del cervell contra les quals reacciona el sistema immune dels pacients. Com les cèl·lules són del mateix pacient, l'organisme no el rebutja.

Els resultats de l'assaig clínic també han demostrat que aquesta teràpia cel·lular és capaç d'activar una part del sistema immune que és responsable d'acabar amb la inflamació, i d'aquesta manera seria possible aturar el dany que aquestes malalties causen al cervell.

Atès que aquest primer estudi ha obtingut resultats positius en seguretat i eficàcia, es planteja la possibilitat de prosseguir els assajos amb un nou estudi en fase 2 que determini l'eficàcia clínica en el control de l'EM per evitar l'augment de la discapacitat.

Els investigadors consideren que l'aplicació d'aquest tipus de teràpia no només suposa un gran pas endavant per a aquestes dues malalties neurològiques, sinó que s'espera que pugui aplicar-se en altres malalties autoimmunes i reumatològiques, com les encefalitis autoimmunes, l'artritis reumatoide o la psoriasi.

En l'assaig publicat a la revista 'PNAS', que es va posar en marxa a finals del 2015, hi van participar 12 pacients, 8 amb EM i 4 amb NMO. L'objectiu de l'estudi va ser verificar la seguretat del tractament i l'absència d'efectes adversos moderats o greus. El pas següent és dur a terme un assaig de fase 2 amb més pacients que demostri que aquesta estratègia terapèutica és clínicament eficaç.

stats