Mobilitat

Rodalies només pot oferir el 53% dels serveis mínims el tercer dia de vaga

L'aturada dels maquinistes i la pluja compliquen el matí també a les carreteres

ARA
2 min
L'estació de Plaça Catalunya, aquest dilluns al matí, en un nou dia de convocatòries de vaga dels maquinistes de Renfe

BarcelonaLes aturades dels maquinistes de Rodalies Renfe estan tornant a provocar un caos en la mobilitat aquest dilluns al matí. Aquest és el tercer dia de vaga i, de nou, els serveis mínims tampoc s'estan complint. Segons ha informat la companyia, l'operadora només està oferint el 53% del transport essencial previst fins les 9h i a les 6.30 h ja havia hagut de cancel·lar 24 trens perquè els treballadors no s'han presentat a cobrir el seu torn de serveis mínims. A diferència de dijous i divendres de la setmana passada, l'aturada d'aquest dilluns és parcial –els treballadors s'han mobilitzat entre les 5 i les 9 h i la vaga es reprèn de 14 h a 16 h i de 18 h a 22 h– però les protestes del primer torn ja han fet que s'acumulin retards i cancel·lacions que s'arrosseguen des de primera hora del matí.

La setmana passada el sindicat majoritari dels maquinistes, el Semaf, i Renfe van intercanviar retrets sobre la responsabilitat d'aquesta falta de serveis mínims. La companyia assegurava que els treballadors no s'estaven presentant "deliberadament" als seus llocs de treball –ni per cobrir els trajectes pactats com a essencials– mentre que els representants dels maquinistes asseguraven que l'operadora no havia fet arribar les cartes informant dels serveis mínims correctament a tots els treballadors. En un intent de solucionar aquest punt, durant tot el cap de setmana Renfe assegura haver multiplicat les vies per fer arribar als maquinistes convocats les cartes perquè es presentin als serveis mínims. S'han entregat 300 cartes en mà i s'han enviat uns 530 burofaxos, així com 1.600 notificacions certificades via correu electrònic a través de l'empresa Lleida.net.

El director general de Renfe, Manel Villalante, ha explicat, en una entrevista a TV3, que els maquinistes que no compleixin els torns que estan pactats com a serveis mínims s'enfronten a un expedient i una sanció que pot anar des de la suspensió, durant cinc dies, de sou i feina fins a l'acomiadament definitiu. Fins avui, Renfe ja ha obert 31 expedients, la majoria al País Valencià i cinc a Catalunya. Villalante també ha demanat perdó: "Demano disculpes a la població perquè no estem oferint el servei que tocaria malgrat estar posant tots els mecanismes possibles", s'ha justificat el director general.

Caos a les carreteres

La vaga i la pluja d'aquest dilluns han provocat, de retruc, el col·lapse a les vies d'accés a Barcelona i d'altres del seu entorn. A les 9 del matí s'han arribat a acumular retencions de fins a 12 quilòmetres. Segons el Servei Català de Trànsit, la B-20 (ronda de Dalt) acumulava fins a 12 quilòmetres al nus del Llobregat i nou més al nus de la Trinitat. La B-10 (ronda Litoral) també ha patit cues de 9 quilòmetres al nus del Llobregat i algun punt amb congestió. La mateixa via al nus de la Trinitat presentava tres quilòmetres de retencions. L'A-2 acumulava vuit quilòmetres de retencions a Pallejà i sis a Sant Joan Despí en direcció a Barcelona, mentre que l'AP-7 sumava sis quilòmetres de retencions a Sant Cugat del Vallès en direcció a Girona. Aquesta via també patia cues de més de sis quilòmetres a Cerdanyola del Vallès, cap al Papiol.

stats