Societat 25/10/2019

Veïns reconvertits en voluntaris per la llevantada

Les feines de recerca dels quatre desapareguts s’intensifiquen a la zona del Morell i Tarragona

Ara
2 min
Veïns de l’Albi, un altre dels municipis afectats per la riuada, ajudant en les feines de neteja.

BarcelonaFins a una setantena de veïns de la Conca de Barberà s’han sumat aquests dies a les feines de neteja i recerca dels desapareguts per l’efecte de la llevantada que va afectar la comarca la nit de dimarts a dimecres, amb especial intensitat en alguns municipis com l’Espluga de Francolí i Montblanc. De fet, han arribat tantes ofertes d’ajuda, que en les últimes hores l’Ajuntament de l’Espluga ha organitzat un lloc d’atenció als voluntaris. Per garantir-ne la seguretat, se’ls acredita, se’ls assegura i se’ls assigna una feina concreta. També se’ls recomana portar roba i calçat adequats i que comuniquin si portaran el seu propi tractor o maquinària pesant.

Ahir els bombers van comprovar l’estat dels edificis més afectats de Montblanc i l’Espluga, i en van apuntalar mitja dotzena, que de moment no són habitables. Més enllà de les feines de retirada de runa, de desbrossament i de neteja, els esforços es concentren en la recerca dels quatre desapareguts que encara no s’han localitzat: una mare i el seu fill de 60 i 43 anys, un veí de l’Espluga que anava amb cotxe -el cos del seu acompanyant, de 74 anys i veí de Prades, va ser localitzat dijous al port de Tarragona- i un camioner belga. Avui, els efectius d’emergències i els voluntaris intensificaran la recerca estenent-la fins al municipi del Morell, més a prop de Tarragona.

Ahir la recerca es va concentrar a les aigües de les instal·lacions portuàries, on va aparèixer el cos d’un dels desapareguts, i es va pentinar la llera des de l’Espluga fins a la zona del municipi de Picamoixons. Els efectius desplegats van localitzar roba de la mare i el fill desapareguts -dijous també es van trobar restes del bungalou on vivien i que va ser arrossegat per la riuada-. Els familiars van confirmar que es tractava de pertinences que tenien a dins de l’habitatge, però finalment es va descartar que ells poguessin ser a prop del punt on van aparèixer.

Els equips de bombers desplegats a la zona han descartat que hi hagi persones en algun dels vehicles que s’han trobat al llarg del curs del riu inspeccionat, tret d’un que està completament enfonsat una mica més amunt de Picamoixons. Avui es comprovarà si realment es tracta d’un turisme sencer o només d’una part, i si hi ha algú a dins.

El tram del riu a inspeccionar, entre l’Espluga i la desembocadura, a Tarragona, s’estén uns 50 quilòmetres. Tenint en compte les dimensions de l’espai i l’acumulació de materials al riu, els bombers calculen que la recerca es pot allargar encara alguns dies.

El Govern promet 5 milions

El conseller de Territori, Damià Calvet, anunciava ahir inversions d’urgència per valor de 5 milions d’euros per reparar danys del temporal en rius de les conques internes, la gestió dels quals pertany a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Pel que fa al celler Rendé Masdéu, que la riuada es va emportar, els voluntaris han pogut recuperar prop de 8.000 ampolles i han descobert que sota la runa han quedat intactes tres botes de vi. La DO Conca de Barberà vol impulsar un vi solidari per ajudar el negoci. Al municipi proliferen les iniciatives solidàries, com la Riuada Solidària d’uns veïns que han habilitat un compte per recollir aportacions.

stats