Societat 23/10/2014

Teresa Romero continuarà aïllada per extremar les precaucions

La portaveu de l’auxiliar assegura que s’ho ha pres malament

Mario Martín Matas
3 min
L’auxiliar d’infermeria Teresa Romero continuava ahir aïllada a l’Hospital Carlos III de Madrid, el centre de referència per tractar els casos d’Ebola.

BarcelonaL’auxiliar d’infermeria Teresa Romero continuarà aïllada a l’Hospital Carlos III fins que les analítiques demostrin que no queda cap rastre del virus de l’Ebola en els seus fluids corporals. Tot i que les quatre últimes analítiques han demostrat que ha superat la infecció, els metges consideren que encara queden traces de la malaltia.

“Una vegada tots els fluids corporals analitzats siguin negatius, llavors sí que es podran retirar les mesures de protecció”, va afirmar en roda de premsa el cap de la unitat de malalties infeccioses del Carlos III, José Ramon Arribas. El metge, que forma part de l’equip que atén Romero, no va concretar cap data perquè la pacient pugui deixar l’aïllament, tot i que prèviament els familiars de l’auxiliar havien assegurat que podia passar a planta ahir mateix, cosa que no va succeir.

Romero, contrariada

La portaveu de la pacient i del seu marit, Javier Limón, va assegurar a l’agència Efe que Romero havia quedat contrariada després de conèixer que ha de continuar en règim d’aïllament. “S’ho ha pres malament”, va dir, perquè s’havia fet a la idea que podria sortir després d’estar en aquesta situació des del 6 d’octubre, però també va admetre que la decisió s’havia pres pel bé de la mateixa Romero. Així doncs, més enllà de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’equip mèdic del Carlos III ha preferit “optar per la màxima prudència” i ajornar el moment en què l’auxiliar d’infermeria pugui abraçar els seus amics i familiars. Entre avui i divendres està previst que rebin l’alta mèdica cinc dels contactes directes que continuen sota vigilància a l’hospital, un cop s’hagin complert els 21 dies com a màxim que pot trigar un malalt a desenvolupar els símptomes de l’Ebola. Precisament l’OMS va actualitzar les dades de l’epidèmia a l’Àfrica occidental: el nombre d’infeccions confirmades a la República de Guinea, Libèria i Sierra Leone s’acosta perillosament a les 10.000 i els morts ja són gairebé 4.900, tot i que les xifres podrien ser en realitat el doble.

En paral·lel, ahir va continuar la campanya per destacar la lluita de Romero contra la malaltia, una estratègia que busca esmenar les primeres reaccions de les autoritats sanitàries, quan van culpar la professional sanitària del seu contagi. Si el dia anterior havien sigut la ministra de Sanitat, Ana Mato; el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els que van enviar missatges d’admiració, ahir va ser el govern municipal d’Alcorcón -molt criticat pels veïns del municipi per haver trigat quatre dies a personar-se a la comunitat on vivia la malalta- qui va proposar una beca que dugui el nom de Teresa Romero per desenvolupar un programa d’investigació sobre l’Ebola i altres malalties infeccioses d’alt risc.

El Govern demana “tranquil·litat”

Per altra banda, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, que va presidir ahir la segona reunió del comitè català creat per coordinar els esforços i la comunicació entre tots els estaments del sistema sanitari, ho va aprofitar per demanar “tranquil·litat” a la població i evitar l’activació de falses alarmes. “Som capaços de detectar un possible cas, aïllar-lo i coordinar-nos” per donar la resposta adequada, va defensar en una atenció als mitjans.

Catalunya ha activat tres vegades el protocol per la detecció d’un possible cas, l’última dilluns passat, i tot i que les analítiques han donat un resultat negatiu, en els últims dies s’han produït més d’una cinquantena d’avisos als serveis de vigilància epidemiològica per possibles casos. El cap de setmana va ser a l’aeroport de Girona, i dimarts va passar el mateix a Salou, quan va aparèixer un cadàver surant a la costa. L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic i cap del servei de malalties infeccioses, Antoni Trilla, va insistir que hi ha multitud de patologies que presenten un quadre clínic inicial similar a l’Ebola, però el cas de Romero ha demostrat que la possibilitat d’infecció és pràcticament nul·la. “Pausa i paciència”, va insistir Trilla.

stats