Les terrasses irrompran a la nova Diagonal a la primavera: màxim 173 taules

L'Ajuntament ha aprovat, finalment, l'ordenació específica per al tram que va de plaça Francesc Macià al passeig de Gràcia, on podran ocupar només el 2% de la vorera i es distribuiran en una sola fila

Després de mesos d'espera i incerteses, els restauradors de la Diagonal de Barcelona ja tenen resposta per al futur de les terrasses en el tram reformat de l'avinguda, entre Francesc Macià i el passeig de Gràcia. Segons ha aprovat el consistori, s'hi podran instal·lar un màxim de 173 taules i hauran d'estar situades totes en una única filera, com ja preveia, de fet, la proposta del govern de Xavier Trias, que xifrava en un màxim de 167 les taules a l'avinguda. Actualment en aquest tram de la Diagonal només hi ha terrasses als xamfrans i confluències de carrers (32 taules) perquè les voreres eren massa estretes per acollir-ne. Però, de la mà de la reforma que van pactar CiU i PP i que va ampliar les voreres per sobre dels set metres, els restauradors esperaven el seu moment per obrir-hi les terrasses. Al tram reformat hi ha ara mateix 22 bars, mentre que abans de la reforma n'hi havia només una quinzena. La previsió és que a la primavera ja hi hagi terrasses a l'avinguda.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha detallat aquest matí les característiques de l'ordenació singular de les terrasses d'aquesta artèria. Es preveu que taules i cadires ocupin, com a màxim, el 2% del total de l'espai de les voreres. La regulació contempla una sola filera de taules i que cada mòdul –una taula i quatre cadires– sigui més gros del que és habitual a la ciutat. A la Diagonal els mòduls seran d'1,80×1,80 mentre que a la resta de la ciutat són d'1,50×1,50.

Per evitar l'efecte barrera, les taules s'organitzaran en grups d'entre dos i sis i, en la majoria dels casos, es fixa un màxim de 12 taules per tram -12 al costat mar i 12 més al costat muntanya . No s'hi preveuen ni jardineres ni mampares i es preveu un espai mínim de 4,5 metres de distància entre la façana i les terrasses i una franja de seguretat de 80 centímetres amb la calçada.

Els horaris seran els habituals. De fet, en aquest àmbit l'única excepció és la del carrer Blai, al Poble-sec, on les terrasses tanquen una hora abans –a les 23.00 h de diumenge a dijous i a les 00.00 h les nits de divendres i dissabte– per no perjudicar la convivència amb els veïns.

Restauradors i comerciants fa mesos que pressionen el consistori per desencallar aquesta regulació. Un cop acabades les reformes al mes de març –dos mesos abans que se celebressin les eleccions municipals– els comerciants confiaven deixar de ser una vegada per totes l'"avinguda cèntrica però desangelada" de la ciutat, i confiaven poder tenir les terrasses ja l'estiu passat, però amb el canvi de govern el procés es va alentir.

Més continguts de