BARCELONA

Els manters eleven la pressió sobre l’Ajuntament de Barcelona

Han demanat una reunió amb Colau i han convocat una manifestació per divendres a la tarda

Després de dos dies desafiant el desplegament policial estenent la manta de forma espontània a diversos punts del centre de Barcelona durant el dia o bé quan el macrodispositiu policial per fer fora el top manta es desactiva a les deu del vespre , dimecres els manters van decidir mobilitzar-se per endurir la protesta contra el govern d’Ada Colau. Reunits en assemblea, van acordar una estratègia conjunta per denunciar “la persecució” a la qual consideren que els aboca el desplegament policial que el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, del grup socialista, va anunciar dilluns. La protesta va visualitzar-se amb una concentració i continuarà divendres amb una manifestació unitària.

Al migdia, un centenar de venedors ambulants van concentrar-se a la plaça Pau Vila per després dirigir-se caminant cap al consistori. Un cop allà, i segons van confirmar fonts municipals, el col·lectiu va presentar una instància per reunir-se directament amb Ada Colau. Chakir, un dels assistents, insistia ja de tornada a Via Laietana que “la policia no és la solució” al top manta. “No estem fent res dolent, només ens guanyem la vida: per què no persegueixen els que roben i delinqueixen?”, es preguntava. Uns metres més enrere, un dels seus companys li donava la raó: “Volem reunir-nos amb l’alcaldessa per demostrar que cal posar-hi remei perquè nosaltres resistirem”. Ja ho van dir dimarts els portaveus del Sindicat de Manters: es tracta de traslladar al govern municipal que cal “buscar solucions humanes al top manta ”, tal com asseguren que l’equip d’Ada Colau es va comprometre abans de les eleccions.

La segona acció que els manters van acordar i que eleva la pressió sobre l’alcaldessa és la convocatòria d’una manifestació divendres a les 18.30 h a la font de Canaletes, just a l’inici de la Rambla. El col·lectiu vol mostrar així una imatge de força i unitat quan es compliran cinc dies del desplegament policial que mobilitza diàriament 200 agents de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària al centre de la ciutat -cent de fixos per a cada torn- i que té per objectiu erradicar aquesta activitat de la via pública.

Venda nocturna

A l’espera d’una resposta municipal i mentre la concentració de divendres no es produeix, els manters van continuar dimecres fent cas a la instrucció de “resistir” que el col·lectiu va fer pública l’endemà de l’activació del macrodispositiu. La vigilància policial i les tres detencions que es van produir dimarts no els han dissuadit, almenys no a tots.

A primera hora de la tarda, per exemple, més d’una desena de venedors ambulants ja estenien la manta a la mateixa plaça de Catalunya, un dels punts on els agents han reforçat la vigilància aquests dies per fer-los fora. Sobre la presència de manters en aquest punt, fonts de l’Ajuntament van assegurar al diari ARA que la zona està coberta amb patrulles de furgons, motos i agents a peu -alguns de paisà-, però que el macrodispositiu vigent és “dinàmic” i “sempre s’està ajustant” en funció de la resposta dels venedors. De fet, hores després, a la plaça de Catalunya no hi quedava cap manter.

Més tard, passades les vuit del vespre, un altre grup d’almenys una cinquantena de manters també es va desplaçar a la plaça d’Espanya, on estava a punt de començar l’espectacle de música i il·luminació de la Font Màgica de Montjuïc. Durant força estona, però, els venedors ambulants van esperar-se dins les boques del metro de la plaça, sobretot a l’entrada que està situada al cantó oposat al de la comissaria dels Mossos.

Finalment, a dos quarts de deu, just quan els agents del macrodispositiu comencen a retirar-se, els manters van repetir l’escena que ja fa dues nits que es veu als voltants del Maremàgnum i el passeig Joan de Borbó: més d’un centenar de mantes esteses amb sabates, motxilles, pareos, rellotges... I també turistes comprant.

Novetats del dispositiu

Els responsables de seguretat de Barcelona es reuniran aquest dijous per veure com cal adaptar el dispositiu policial per evitar el top manta. El director general dels Mossos, Andreu Martínez, va dir ahir que la idea de la tinència d’alcaldia de Seguretat, la que capitaneja Albert Batlle, era que aquesta actuació fos “flexible” i que s’adaptés en funció de la resposta dels manters. Però cal veure com s’acorda que continuï els pròxims dies. “És difícil preveure què passarà”, va explicar en una entrevista a RAC1, en què va avançar que possiblement hi haurà canvis perquè s’ha detectat que els manters tornen a l’espai públic quan s’acaba l’hora del desplegament policial.

El director general dels Mossos va reconèixer que té coincidències amb la línia que defensa Batlle, però que depèn d’ell el disseny de la resposta al top manta. Va celebrar, en aquest sentit, que ara la seguretat tingui un responsable polític més enllà de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Més continguts de