Societat 13/09/2016

Tordesillas celebra les primeres festes sense Toro de la Vega

Després de la prohibició de la Junta de Castella i Lleó, l'ha substituït pel Toro de la Peña, que és exactament igual però sense llancejar l'animal

Ara
2 min
Un jutge ha declarat nul  El torneig del 2014.

BarcelonaEl municipi de Tordesillas (Castella i Lleó) celebra aquest dimarts les primeres festes sense el Toro de la Vega, després de cinc segles. A causa de la prohibició de la Junta, que no permet matar l'animal en públic, els organitzadors l'han substituït pel Toro de la Peña. Les associacions animalistes ja han advertit que estaran pendents que es compleixi la llei escrupolosament, mentre que l'Ajuntament, que ha recorregut als tribunals, espera poder recuperar l'acte l'any vinent.

Finalment, la llei ha estat respectada i Pelado ha sobreviscut. No obstant, durant els preparatius de la festa s'ha produït un creuament d'insults i cops entre alguns veïns i taurins i animalistes, tot i que no ha anat a més i la policia no ha detingut ningú. Sí que ha identificat alguns dels participants en la trifulga. Diversos agents de la Policia Nacional, a més, han hagut d'endur-se un home que duia una llança.

Quines diferències hi ha?

El Toro de la Peña és exactament igual, però sense llancejar l'animal. Els organitzadors han decidit mantenir l'acte amb el mateix dia, hora i escenari de sempre, i només han eliminat la prohibició de la mort de l'animal, que és el que diu la llei.

Fins a l'any passat, quan el toro entrava a la plaça, els genets i altres persones a peu el perseguien fins que el mataven. L'antic torneig medieval preveia que en el moment que un dels participants clavés la llança a l'animal s'hi havia d'enfrontar fins a matar-lo i ningú més hi podia intervenir, però això no sempre es complia.

Amb la llei que prohibeix matar o ferir l'animal en públic, Pelado -el toro de cinc anys i mig i 670 quilos triat per a la festivitat d'enguany- sortirà a les 11 del matí d'un camí de la plaça Major, després que sonin els senyals d'avís, un tret d'una bomba de morter i un toc de campana. L'animal passarà per diversos carrers i el pont que creua el riu Duero fins a arribar als corrals. Allà s'hi estarà fins dos quarts d'una, quan un coet avisi del final de la festa i el traslladin fins a unes altres instal·lacions.

Protestes de tots dos bàndols

Les entitats animalistes ja han advertit que estaran pendents que es compleixi la llei. Les principals associacions han descartat manifestar-se a Tordesillas enguany, però la policia preveu que ho facin petits col·lectius antitaurins. Per la seva banda, els defensors del Toro de la Vega han convocat una mobilització contra el decret de la Junta.

L'Ajuntament de Tordesillas espera que aquest sigui l'únic Toro de la Peña i els programes de les festes patronals animen els veïns a celebrar una festa de caràcter reivindicatiu. Amb l'objectiu de recuperar l'antiga 'tradició', han recorregut als tribunals el decret de la Junta i fa dues setmanes han presentat un recurs d'inconstitucionalitat en què asseguren que la llei autonòmica envaeix les competències municipals.

stats