HABITATGE
Societat 30/09/2019

Torna la lluita veïnal per recuperar el solar de l'antic teatre Talia, al Paral·lel de Barcelona

Actualment una desena de persones que es dediquen a la ferralla ocupen l’espai

Natàlia Vila
2 min
Torna la lluita veïnal per recuperar el solar del Talia

BarcelonaEls veïns del barri de Sant Antoni de Barcelona s’han tornat a organitzar aquesta setmana per trobar una sortida al solar de l’antic teatre Talia, a la cantonada del carrer Borrell amb l’avinguda Paral·lel. Des que es va tancar, ja fa 31 anys, el solar està en desús. Actualment està ocupat per una desena de persones que malviuen en un assentament de barraques i sobreviuen amb els diners que obtenen de la venda de ferralla. Per això demà diferents grups veïnals, canalitzats a través de Fem Sant Antoni, han organitzat una reunió per analitzar la situació i fer propostes per desencallar el futur del terreny.

Així, a la lluita veïnal històrica -per recuperar aquest espai i destinar-lo, de nou, a un equipament cultural- s’hi afegeix el malestar entre els veïns més pròxims al solar abandonat, que asseguren que les condicions d’insalubritat a què estan abocades aquestes famílies han començat a afectar alguns edificis contigus.

“Els baixos del nostre bloc estan plens d’humitats, per l’ús que es fa del solar”, explica a l’ARA una veïna que viu paret amb paret amb el solar. Al mateix bloc uns altres veïns es queixen de les pudors i dels mosquits que s’hi acumulen. De fet, les barraques no tenen accés a les canalitzacions ni tampoc a aigua potable.

A peu de carrer la situació també és tema de conversa entre els comerciants. “Aquestes persones hi van arribar fa entre sis mesos i un any, però abans que ells n’hi havia unes altres: sensesostre, immigrants i persones sense recursos que intenten sobreviure a la ciutat arrecerant-se en aquest solar; no és nou”, lamenta un comerciant de la zona que prefereix l’anonimat.

Des de l’àrea de Serveis Socials, l’Ajuntament explica que els equips municipals ja han ofert ajuda a aquestes persones. “Malauradament, cap d’elles ha volgut vincular-se als serveis socials i mantenen una actitud activa de rebuig”, aclareixen les mateixes fonts.

Un terreny per al barri

El solar és propietat de l’empresa Premium Student Housing des de fa tres anys. La companyia assegura que “l’objectiu era construir-hi residències d’estudiants”. “No volíem especular amb el terreny, teníem un projecte concret que crèiem que podia ajudar a desinflar l’escalada de preus de l’habitatge al barri”, explica un portaveu. Però el projecte va quedar aturat perquè el solar va entrar en un pla municipal. “Estem a l’espera que l’expropiïn; mentrestant estem encallats, no ens hi deixen fer res”, afegeix la direcció.

Fonts municipals confirmen que aquest espai és un dels set solars inclosos en el pla de l’Ajuntament que el consistori vol comprar per destinar-los a equipaments a l’Eixample, el districte amb més població i menys equipaments per habitant de la ciutat. El pla és a vuit anys vista, i per això aquesta setmana els veïns intentaran trobar-hi una solució provisional.

stats