Societat 18/09/2020

Torra convoca dimarts els agents socials i econòmics per buscar una "solució" per als pares amb fills en quarantena a càrrec

El president demana "confinaments" a Madrid per evitar que "empitjori la situació"

Mireia Esteve / Quim Bertomeu
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres en roda de premsa al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest divendres una reunió per dimarts que ve al Palau de la Generalitat amb els agents socials i econòmics de Catalunya per trobar una "solució" per als pares que han de quedar-se amb els seus fills que estan en quarantena. "Si no arriba de Madrid, la solució ha d'arribar de Catalunya", ha dit Torra en roda de premsa al Parlament. Fa setmanes que el president de l'executiu demana al govern espanyol que tiri endavant una baixa retribuïda per als pares que no puguin anar a treballar perquè s'han de quedar amb els seus fills, i aquest divendres hi ha tornat: "Seguirem pressionant l'estat espanyol de totes les maneres possibles".

Amb tot, Torra ha decidit posar fil a l'agulla mentre no arriba cap solució de l'Estat. "Si no arriba de Madrid, la solució ha d'arribar de Catalunya", ha justificat. A principis de setembre, el Govern ja va anunciar una partida de 10 milions d'euros per ajudar famílies vulnerables que tinguin fills en quarantena i no puguin anar a treballar. La prestació serà de 300 euros per quarantena i arribarà, segons va calcular el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, a 33.000 famílies que ara mateix no reben cap altre tipus de prestació.

En el debat de política general d'aquesta setmana, JxCat i ERC han presentat diverses propostes de resolució perquè el Parlament acordés demanar al govern espanyol la baixa retribuïda per a aquestes famílies. Aquesta retribució ha generat discrepàncies entre els dos socis de l'executiu espanyol: mentre que ministres d'Unides Podem s'han mostrat favorables a la necessitat de tirar endavant aquesta mesura, com el mateix vicepresident, Pablo Iglesias, el president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, no s'hi han compromès mai en públic.

I aquestes discrepàncies s'han mostrat també en les votacions de les propostes de resolució –presentades per JxCat, ERC i també la CUP– d'aquest divendres al Parlament. El PSC hi ha votat en contra, mentre que els comuns ho han fet a favor. En aquest sentit, Torra ha aprofitat l'ocasió per demanar als representants de Catalunya en Comú - Podem que "pressionin" el seu soci de govern a l'Estat. "No pot ser que es voti una cosa aquí i se'n faci una altra al govern espanyol", ha insistit.

Demana "confinaments" a Madrid

D'altra banda, Quim Torra també ha aprofitat la roda de premsa –a la qual només ha acceptat preguntes relacionades amb la pandèmia i cap sobre el final de la legislatura– per demanar que la Comunitat de Madrid comenci a fer confinaments per evitar la propagació del virus. "És inevitable que a Madrid es facin confinaments", ha dit. El president de la Generalitat considera que a la capital d'Espanya no s'estan prenent les mesures que tocarien per les xifres de risc de rebrot dels últims dies: "No entenc com no prenen decisions, n'han de prendre encara que costi". En aquest sentit, ha recordat que el Govern va haver de confinar Lleida i part del Segrià. "No fer res empitjora la situació", ha conclòs.

stats