Societat 25/03/2014

La Torre de les Aigües del Besòs, al descobert

Espai de referència del passat industrial del Poblenou, s'obre al públic amb visites guiades després de 20 anys en desús

Ara
1 min

BarcelonaJa es pot visitar la Torre de les Aigües del Besòs, un dels edificis de referència del passat industrial del Poblenou. Ideada per l'arquitecte modernista Pere Falqués entre 1880 i 1882, la torre s'obre al públic després de 20 anys en desús. L'Arxiu Històric del Poblenou organitza les visites guiades, que a l'abril i el maig seran gratuïtes.

La Torre de les Aigües es va construir en el que van ser els antics terrenys del Taulat on s'aixecava la fàbrica La Conchita. En aquest lloc es va instal·lar un gran complex industrial per captar aigua procedent de l'antiga llera del Besòs i subministrar-la a través d'una important xarxa de distribució fins a Ciutat Vella i la part baixa de l'Eixample. La societat que va promoure aquesta iniciativa es va constituir l'any 1880 amb el nom de 'Compañia General de Aguas de Barcelona, ladera derecha del Besòs'.

Inesperadament, però, l'aigua es salinitzà fracassant la idea inicial d'explotació, fet que va provocar que la companyia es dissolgués l'any 1890. Des d'aquell moment, la foneria de Can Girona, posteriorment anomenada Material y Construcciones (MACOSA), va incorporar la instal·lació als seus processos industrials fins el seu tancament, l'any 1992. A més, durant la guerra civil espanyola es va convertir en un element defensiu de la ciutat.

La torre és una construcció de planta circular amb 62 metres d'alçada i 12 metres de diàmetre, realitzada totalment a maó vist. Restaurada de la mà dels arquitectes Antoni Vilanova i Eudard Simó, actualment encara es poden apreciar alguns dels elements originals de 1882.

stats