Societat 11/02/2016

Cal fer una consulta sobre el tramvia de la Diagonal? El PSC obre la polèmica

El PSC i la CUP ho defensen, el govern municipal i el PP s'hi oposen i ERC i C's eviten pronunciar-se fins a conèixer els informes tècnics

Pau Cortés
2 min
L’equip de Colau vol que el tramvia vagi pel mig de la Diagonal.

BarcelonaLa proposta que ha fet aquest dijous el PSC de l'Ajuntament de Barcelona, a través del regidor Daniel Mòdol, de consultar la ciutadania sobre la inversió per unir el Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal –una de les propostes que intenta tirar endavant el govern d'Ada Colau– ha obert la polèmica entre els altres partits del consistori sobre la forma d'abordar el projecte.

Mòdol ha demanat una "reflexió i un debat seriós" sobre les inversions, i ha criticat que el govern municipal hagi decidit apostar per la L9 sense consultar la resta de partits, però no ha concretat si el model de la consulta seria semblant al que va fer el PSC el 2010.

Des del govern de la ciutat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha descartat aquesta via, ja que si bé la connexió per la Diagonal és per a ells un compromís electoral, "la consulta no estava planejada". També ha recordat la reunió entre l'alcaldessa, Ada Colau, i el president, Carles Puigdemont, per assegurar que hi ha prou "consens institucional" per tirar endavant la connexió, a l'espera dels estudis tècnics que han d'avalar la viabilitat de la proposta.

La resta de partits es van sumar a la polèmica, i dibuixen un mapa en què la proposta de la consulta té un recorregut incert. Només la CUP, el partit amb menys regidors juntament amb el PP, ho ha defensat obertament. Justament per això el regidor de la CUP-Capgirem Barcelona Josep Garganté ha dubtat que s'arribi a portar a terme, perquè considera que el govern municipal és conscient que li "pot passar factura a les pròximes eleccions".

ERC i C's esperen els informes tècnics

Les posicions d'ERC i Ciutadans, en canvi, han estat més ambigües, i han dit que caldrà esperar als informes tècnics per pronunciar-s'hi. El portaveu de C's a l'Ajuntament, Paco Sierra, ha demanat arribar a consensos socials i polítics sobre la unió del Trambaix i el Trambesòs, ja que considera que és una qüestió "de calat i importància per a la mobilitat i per als pressupostos municipals", i s'ha sumat a les crítiques del PSC pel fet que el govern de Colau hagi fet inversions importants sense consens. Per part dels republicans, el president del grup municipal, Alfred Bosch, ha dit que "fer una consulta sobre això seria posar el carro davant dels bous", perquè primer caldria conèixer els estudis i "sense una proposta és molt difícil dir a la gent que voti".

L'únic que s'ha mostrat obertament desfavorable a la connexió ha estat el Partit Popular. El president del grup municipal dels populars, Alberto Fernández Díaz, ha volgut recordar la consulta del 2010 per etzibar que “no és necessari tornar-nos a gastar tres milions d’euros, com es van gastar fa sis anys, perquè el veredicte va ser clar”. També ha aprofitat per carregar contra el PSC per plantejar aquesta opció i ha dit que “necessiten fer consultes per trobar un rumb a la ciutat”.

stats