Mobilitat

Fi de l'operació sortida de Setmana Santa: 558.000 vehicles han sortit de Barcelona

Trànsit obre dos carrils addicionals a l'AP-7 per millorar-ne la circulació

ARA
4 min
Operacio sortida a Martorell

BarcelonaFins a les 15 hores, 558.000 vehicles han sortit de Barcelona amb motiu de l'operació sortida de Setmana Santa, el 97% dels cotxes que el Servei Català de Trànsit preveia que abandonarien l'àrea metropolitana fins aquest divendres. A diferència del que va passar dijous, que tot i ser laborable va ser el dia en què es va mobilitzar el gruix dels cotxes i es van viure cues de fins a 50 quilòmetres a l'AP-7, en direcció a la costa i la muntanya, la circulació aquest divendres no s'ha complicat gaire. Tot i que hi ha hagut algun accident aquests dies, no s'ha registrat cap ferit greu o víctima mortal.

L'AP-7 ha tornat a ser la via que ha concentrat els trams més problemàtics, amb cues de fins a 18 quilòmetres entre Santa Perpètua de Mogoda i la Roca del Vallès i de 15 quilòmetres entre la Roca i Mollet del Vallès (Vallès Oriental). També hi ha hagut vuit quilòmetres de cua entre Castellet i la Gornal i Olèrdola (Alt Penedès). A més, hi ha hagut retencions a altres carreteres, com els 9 km a la C-16, entre Cercs i Berga (Berguedà) i els 5 a la C-15, entre Ripoll i les Llosses. Les cues s'han produït també a la C-32 al Maresme, a la C-33 a Mollet del Vallès i a la N-II a Maçanet de la Selva, en tots els casos en sentit nord. En sentit sud, s'han registrat cues a la N-340, entre Vilafranca del Penedès, l'Arboç i el Vendrell, i a la C-32 a les botigues de Sitges.

Trànsit ha destacat el bon funcionament dels carrils addicionals de sortida instal·lats a l'AP-7, tant en sentit nord com en sentit sud, que s'han anat obrint i tancant segons les necessitats. A la via extra que ja s'havia habilitat en altres operacions al tram entre Montornès del Vallès i Sils, en direcció Girona, s'hi ha sumat el que se situa entre Martorell i Banyeres del Penedès, en sentit Tarragona, que també estarà muntat divendres. En aquests carrils la velocitat màxima estarà limitada a 100 km/h en els dos sentits.

De fet, el director de Trànsit, Ramon Lamiel, ha dit que no es preveu un augment de la mobilitat aquesta Setmana Santa, sinó que "seguirà els mateixos patrons" que les dues anteriors. Això vol dir que el trànsit es distribuirà entre les vies de muntanya i les del litoral, tant a la Costa Brava com a la Costa Daurada, tot i que la concentració dels desplaçaments tindrà lloc a l'AP-7, una tendència que s'ha repetit arran de l'eliminació dels peatges.

Mesures per a la sortida i la tornada

Pel que fa a altres mesures durant la sortida, Lamiel ha avançat que s'obriran nous passos a la mitjana de l'AP-7 nord entre Sant Celoni i Llinars de Vallès i un altre al tram en direcció sud a Vilafranca: permetran obrir i tancar els carrils segons les congestions que es produeixin. Així mateix, es limitarà tant dijous a la tarda (entre les 17  i les 22  h) com divendres al matí (entre les 10  i les 14  h) la circulació de vehicles pesants.

En el marc de l'operació tornada, Trànsit instal·larà tres carrils addicionals a Barcelona a l'AP-7 i a la C-32 Nord, en concret entre Vilafranca i Molins de Rei, entre Sant Celoni, Llinars del Vallès i Montornès i entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat. En tots, la velocitat màxima serà de 100 km/h en els dos sentits i es mantindran les restriccions als vehicles pesants. Per fer-ho possible, Lamiel ha apuntat que es faran servir tres mitjans aeris que seguiran el dispositiu i que també es col·locaran radars en línia en llocs conflictius.

Trànsit demana "prudència"

Lamiel ha demanat "molta prudència" als conductors que es desplacin per les carreteres aquests dies i ha posat el focus especialment en els trajectes per les vies secundàries al voltant dels llocs d'estada o d'activitat, que és on es produeixen, segons ha dit, la majoria d'accidents. El director ha alertat que el 60% s'acumulen a la tarda, sobretot les de divendres i dissabte, i ho ha atribuït a l'augment de fatiga o la falta de visibilitat. "No podem abaixar la guàrdia", ha alertat.

Pel que fa a les condicions meteorològiques, ha explicat que no es preveu que la pluja causi problemes durant l'operació sortida, però que sí que caldrà estar atents a la tornada, sobretot diumenge a la tarda. "Ens fa patir relativament, perquè la pluja ens pot ocasionar problemes per muntar el sistema de mesures, però les previsions canvien cada sis hores i ho tindrem tot a punt", ha argumentat.

Els Mossos efectuaran 1.540 controls

El comissari Carles Anfruns, cap de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, ha detallat que el cos portarà a terme 1.540 controls amb la participació de 1.719 efectius de trànsit, en un dispositiu que començarà avui dijous. En concret, ha dit que faran 413 controls d'alcoholèmia i drogues i 251 de seguretat passiva (cinturons i airbags); 231 controls a motocicletes; 302 controls de distraccions, així com 233 controls de velocitat i 110 controls de transport.

El comissari ha destacat que els vehicles que més preocupen són les motocicletes, perquè dels 27 accidents que s'han produït el 2024 amb víctimes mortals, cinc han estat motocicletes. "Reflexionem-hi: el 41% de la mortalitat de l'any passat va ser sobre una motocicleta", ha subratllat, i ha recordat la importància de respectar les normes de circulació, segons informa l'ACN.

stats