Societat 03/01/2020

El trencament d'una canonada deixa 63 municipis de l'Ebre sense aigua

L'avaria a l'Ampolla no estarà arreglada fins diumenge al matí, segons el Consorci d'Aigües de Tarragona

Oriol Gracià / Clara López
3 min
Un dels carrers de l'Ampolla enfangats després del trencament de la canonada

L'Ampolla / Barcelona"Un ensurt. Per sort ha estat només un ensurt", diu alleujat Alfonso Coloma, propietari de la gelateria la Xixonenca de l'Ampolla, a la comarca del Baix Ebre. Aquest divendres, ell i personal d'altres cafeteries de la zona han estat feinejant per treure el fang que s'ha acumulat a la vorera dels establiments pel trencament d'una canonada del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que subministra aigua de l'Ebre a diversos municipis del Montsià, el Baix Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès.

Al migdia, a la plaça Gonzalez Isla –molt pròxima al port pesquer– només hi quedaven bassals i membres de la brigada municipal retirant la terra. Res a veure amb l'avinguda sobtada d'aigua que, quan estaven a punt de tocar les tres de la matinada, ha inundat alguns carrers del centre de la població i s'ha endut 23 vehicles estacionats als vorals del barranc de la Borrasca. Ningú, però, ha resultat ferit.

L'origen de l'incident ha estat el trencament d'un tub de formigó d'1,6 metres de diàmetre, que s'ha produït en una finca particular del carrer Muntanya, a la sortida del poble i a pocs metres de l'AP-7. "La canonada passa per sota de la nostra propietat. L'avaria ha obert un esvoranc al jardí i ha fet caure una part del mur perimetral. En canvi, l'habitatge no ha estat afectat. Res greu, tenint en compte el que hauria pogut passar", ha explicat a l'ARA el propietari de la finca, que ha volgut mantenir-se en l'anonimat.

Tan bon punt s'ha donat l'alerta, el CAT ha mobilitzat els tècnics per iniciar les tasques de reparació de la canonada. Els treballs han obligat a tallar el subministrament d'aigua, un servei que no es podrà restablir fins diumenge a primera hora del matí.

Una seixantena de municipis sense aigua

L'avaria ha afectat 63 municipis i una trentena d'indústries de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. La majoria d'ajuntaments han activat un paquet de mesures especials per abastir-se de recursos propis i mantenir el servei a través de pous i dipòsits municipals. És el cas de la població de Sant Carles de la Ràpita, al sud de la comarca del Montsià, que és un dels més dependents. L'empresa concessionària de la xarxa d'abastiment local assegura que el subministrament està garantit per als pròxims dies. Tot i així, el consistori rapitenc ha emès un avís a la ciutadania perquè es faci "un ús mínim i responsable de l'aigua" mentre el CAT determina els efectes de l'avaria.

La canonada s'ha trencat al pas per aquesta finca de l'Ampolla

L'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa) també ha posat en marxa recursos per mantenir el subministrament d'aigua, però ha demanat que s'eviti regar i omplir banyeres i que es minimitzi l'ús d'electrodomèstics com rentavaixelles i rentadores. En definitiva, aconsellen "fer un ús contingut de l'aigua".

Per la seva banda, el Consorci d'Aigües de Catalunya ha informat que la recuperació del servei serà progressiva i que es disposa de prou reserves per garantir el subministrament durant les pròximes hores als municipis que no disposin de recursos alternatius propis.

Els costos dels desperfectes

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha "lamentat profundament" els danys provocats pel trencament de la canonada d'aigua i ha posat a disposició dels afectats un correu electrònic on fer arribar les reclamacions per fer-se càrrec dels costos dels desperfectes, que principalment han estat en vehicles.

L'ensurt se l'han endut sobretot als propietaris dels cotxes. "Ens hem despertat aviat per portar el nen al metge. Havíem aparcat el cotxe a un metre i mig de la porta de casa i ens hem espantat perquè no el trobàvem. Estava uns metres més enllà, amuntegat sobre un altre cotxe", explica Pedro Ginés. El seu cotxe havia quedat ple de vegetació i fang, amb els llums trencats i les portes aixafades.

"L'aigua baixava tan forta que s'ha emportat vehicles i contenidors i ha arrencat l'asfalt d'alguns carrers, però no hem de lamentar danys personals, que és el més important", ha conclòs l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa. Durant tot el matí els carrers centrals del municipi s'han tancat al trànsit per facilitar la feina a la brigada municipal i a les empreses que s'hi han sumat. A més, s'han iniciat les tasques d'arranjament de la calçada, especialment a la zona urbanitzada del barranc. L'Ajuntament preveu que dissabte al matí els carrers estiguin en perfectes condicions.

stats