Desenes de detinguts arreu del món en protestes contra la inacció climàtica dels governs

Les accions s’han produït a seixanta ciutats

Deu dies després que el crit de Greta Thunberg fes sortir milions de persones arreu del món en defensa del planeta, l’activisme ecologista va tornar dilluns a activar les seves files en una nova demostració de força del moviment. Aquest cop, però, els activistes van apujar el to i van tallar el trànsit en hora punta al centre d’una seixantena de ciutats per denunciar la inacció dels governs davant l’emergència climàtica i exigir que les administracions prenguin “mesures immediates” abans que s’arribi al temut “punt de no retorn”. Madrid, Londres, Buenos Aires, Sydney, Amsterdam, Nova York... Les imatges de les protestes d’ahir no parlen de les grans manifestacions familiars, sinó de centenars de persones -ara assegudes a terra, ara cridant consignes, ara resistint-se a les autoritats- que van bloquejar les principals ciutats del món durant hores fins que van ser desallotjades, en molts punts del mapa a la força, per la policia.

De fet, moltes de les concentracions que es van produir de forma gairebé simultània van acabar amb detinguts. A Madrid, la Policia Nacional va arrestar tres activistes i en va identificar trenta més. A la capital espanyola, els manifestants van optar per tallar el trànsit d’un dels ponts que creuen el passeig de la Castellana. El trànsit es va restablir a les 11.30 hores del matí, gairebé tres hores després de l’inici de l’acció en què van participar uns 300 activistes. Aquí també van ser els mateixos agents els que, per aturar l’acció, van anar retirant un a un els concentrats.

El tall del trànsit del passeig de la Castellana en tots dos sentits va produir més embussos dels habituals en aquesta zona i també un gran desplegament de mitjans i veïns que van decidir acostar-s’hi. Els portaveus van assegurar que la seva intenció és “empènyer” Espanya als canvis necessaris per lluitar contra el canvi climàtic sempre amb un esperit “reivindicatiu, festiu i fonamentalment pacífic”.

Uns carrers més enllà, també al matí, un altre grup d’activistes ecologistes va decidir acampar a la capital espanyola. En aquest cas, el lloc escollit va ser una zona propera al ministeri per a la Transició Ecològica, on van llegir un manifest en què es demanaven polítiques “urgents”. Una celeritat que, a les portes d’unes noves eleccions, es preveu difícil de complir. També si es té en compte l’historial recent del país en matèria mediambiental. A tall d’exemple, l’últim gest del govern espanyol va arribar el mateix dia de la vaga mundial pel clima quan l’executiu va anunciar el primer Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica (PNCCA) amb 57 mesures perquè Espanya pugui complir durant la pròxima dècada els objectius de reducció de les emissions contaminants. Un pla que arriba cinc mesos més tard de la data màxima que havia donat Brussel·les als països membres.

A Londres, les protestes també van acabar amb detinguts. La policia va confirmar que ha iniciat una actuació contra 276 persones que es manifestaven en defensa del medi ambient. A Amsterdam, la xifra va ser de 80 activistes identificats i a Wellington, a Nova Zelanda, d’una quarantena.

Aquest format de protesta més incisiu i que sovint acaba amb detencions policials respon al segell propi dels convocants de les concentracions d’ahir: 2020: Rebelión por el Climai Extinction Rebellion, dos dels col·lectius de l’última onada ecologista que més han apostat per l’acció directa i de carrer per transmetre el seu missatge els últims temps.

Un ninot penjat amb trenes
Un dels episodis més tensos de la jornada de protestes es va viure a Roma. Els protagonistes, però, no van ser pas els manifestants ecologistes que van ocupar la cèntrica plaça Montecitorio, sinó un gran ninot amb trenes que representava la jove activista pel clima Greta Thunberg i que va aparèixer penjat d’un pont de la ciutat. Un fiscal italià ja ha obert una investigació. El ninot duia a les mans un cartell en anglès: “Greta és el vostre Déu”.

Més continguts de