Treva tímida a les UCI, on encara hi ha 541 malalts de covid

A Catalunya es diagnostiquen 2.000 contagis diaris, la meitat que fa tres setmanes

G.G.G.
2 min
Un malalt de coronavirus a UCI

BarcelonaDesprés de deu dies resistint-s'hi, per fi la corba d'admissions a les unitats de cures intensives (UCI) comença a consolidar el seu descens. Aquest divendres els hospitals catalans atenen 541 pacients greus de coronavirus, 18 menys que dijous i 44 menys que fa una setmana. La baixada és lenta, molt més del que les autoritats sanitàries preveien, a causa de la propagació descontrolada de la cinquena onada, i la mateixa secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, admetia a l'ARA que a principis de setmana ja s'esperava que hi hagués una estabilització i disminució significativa dels ingressos a crítics. Ara, i malgrat que les dades anticipin una certa treva per als centres sanitaris, encara hi ha més de mig miler de persones en estat crític. Tres de cada quatre tenen més de 50 anys i, d'aquests, més de la meitat tenen entre 60 i 69 anys. I pel que fa als hospitalitzats, hi ha 1.710 malalts en plantes convencionals perquè una vuitantena han rebut l'alta les últimes 24 hores.

La pandèmia continua de baixada a Catalunya, però encara és lluny d'estar està sota control. El virus provoca 2.000 infeccions i 25 defuncions diàries, però almenys la transmissió disminueix. Fa tres setmanes el departament de Salut notificava més de 5.000 contagis diaris, més del doble que en l'actualitat, si bé la xifra de defuncions aleshores era exactament la mateixa (25 al dia) a causa de la vacunació, que no pot evitar totes les morts, però en redueix molt les probabilitats. La bona notícia és que en les últimes 24 hores Salut no ha declarat cap mort nova. En total, però, 22.980 han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia, 716 des del 25 de juny, quan es considera que va esclatar la cinquena onada.

En els últims 14 dies, Catalunya està diagnosticant 489 casos per cada 100.000 habitants, i multiplica per 10 el valor màxim (50 contagis) per considerar que la transmissió està descontrolada. Amb tot, la xifra actual suposa una disminució significativa respecte a la incidència acumulada que es registrava fa tres setmanes (1.077). També la taxa de contagi (Rt), o velocitat de reproducció del virus, segueix per sota de l’1, concretament al 0,76, i el risc de rebrot continua de baixada (357 punts respecte als 685 de fa tres setmanes), de manera que no hi ha cap senyal que de manera immediata indiqui que la pandèmia tornarà a accelerar-se. 

Menys proves positives

A més, i encara que Catalunya està fent menys proves en l'última setmana, unes 34.500 menys que l'anterior, la taxa de positivitat –la xifra de tests que donen positiu respecte al total de proves fetes– també es redueix a un bon ritme. Ara se situa en 9,32% (del 12% entre els de menys de 50 anys i del 7% entre els que en tenen 50 o més) i la mitjana d'edat dels positius és de 35 anys.

La taxa de positivitat és un factor a tenir en compte per saber si la pandèmia amaina: si baixa la xifra de tests, però també baixa la positivitat, es constata que les autoritats no han reduït l’esforç diagnòstic (que no es fan deliberadament menys proves), sinó que arriben menys persones amb símptomes a fer-se les proves. Ara bé, aquesta tendència també admet altres interpretacions, en període de vacances, com ara que la població sigui menys procliu a anar fins a un centre sanitari a fer-se un test tot i tenir símptomes.

stats