Societat 10/12/2014

Bordils: doble crim per 400 plantes de marihuana

Un dels dos detinguts declara que es van enfrontar a les víctimes després de sorprendre-les quan volien robar-los la marihuana que cultivaven al mas. Un dels "lladres" va morir d'un tret al cap i un altre va rebre els trets a l'esquena

Josep Pastells / Agències
3 min
Un dels detinguts pel crim de Bordils, rodejat d'agents dels Mossos d'Esquadra / DAVID BORRAT

BarcelonaUn robatori de marihuana va desencadenar el doble crim de Bordils. Com a mínim, això és el que es desprèn de la declaració que ha fet a comissaria un dels dos detinguts. Els homes, de 47 i 64 anys, vivien junts de lloguer al mas Pibernat, situat al peu del camí que porta fins al barri del Rissec. El més jove dels dos, Manolo L., feia uns tres anys que s'estava a la casa. L'home feia pocs dies que tornava a treballar, contractat a través d'un pla d'ocupació del Consell Comarcal com a escombriaire del poble. Manolo L. és conegut al poble per la seva afició a la cacera. L'altre detingut, Juan M., de 64 anys i veí de Salt, hi havia arribat feia poques setmanes. Havia passat una temporada a la presó.

Segons ha explicat un d'ells a comissaria, els dos homes tenien una plantació de marihuana a la casa. Hi hauria cap a 400 plantes situades en un cobert d'obra a tocar de l'habitatge. Al mas, els dos homes també hi tenen diversos animals (gossos, paons i ovelles). Dimarts la nit, segons recull la declaració policial, els dos detinguts van sentir fressa. Aleshores, van decidir sortir a fora per veure què passava i es van trobar de cara dos intrusos que pretenien robar-los la marihuana. Com a mínim, un d'ells aniria armat.

Segons la declaració, els quatre homes es van enfrontar i van començar a forcejar. En aquest enfrontament un dels suposats lladres va rebre un tret al cap, presumptament de manera accidental. L'altre va rebre diversos trets a l'esquena quan fugia, segons ha confessat un dels detinguts, que ha admès que va "perdre el cap".

Embolicats amb plàstics

Segons la declaració a comissaria, els dos homes van decidir embolicar els cadàvers amb plàstics i carregar-los a la seva furgoneta (una Renault Traffic de color blanc). La seva intenció era desfer-se dels cossos llançant-los al riu Ter. Però quan havien fet uns dos quilòmetres, i passaven per un dels camins que hi porta directament creuant plantacions de pollancres, la furgoneta va quedar embarrancada al fang.

Llavors, els dos homes van decidir sortir del vehicle i marxar a peu del lloc. Els Mossos d'Esquadra van descobrir la furgoneta amb els dos cadàvers a dins cap a quarts de dotze de la nit, després que un veí els alertés perquè havia escoltat els trets. Les dues víctimes tenen 20 i 50 anys.

Els agents han detingut Manolo L. i Juan M. pels voltants de dos quarts de sis d'aquesta matinada. El mas Pibernat està acordonat i, des de poc després de les dotze del migdia, els Mossos d'Esquadra hi ha traslladat els detinguts per fer la reconstrucció del crim en presència de la comitiva policial. Després de prendre'ls declaració, passaran a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Girona, que és el que està de guàrdia.

Pendents de l'autòpsia

Tot ha començat quan aquesta mitjanit els Mossos d'Esquadra han localitzat els cadàvers amb impactes de bala de dos individus al camí de Rissec, a uns 2 quilòmetres del municipi del Gironès. Una comitiva judicial ha fet l'aixecament dels cadàvers cap a les 5.00 hores i els dos cossos han estat traslladats a l'Institut de Medicina Legal de Girona, on se'ls practicarà l'autòpsia les pròximes hores. Els Mossos no donen la investigació per tancada i no descarta que hi hagi més detencions. Amb aquest doble crim ja són set les morts violentes durant 2014 a les comarques de Girona.

El Miquel, un veí dels dos detinguts, explica que els agents dels Mossos van trucar al seu timbre cap a dos quarts de dotze preguntant si havia sentit algun tret. Ell va dir que no, però la seva dona sí que havia sentit algun soroll. "En tot cas, hauria pensat que s'estaven caçant senglars", diu el Miquel, que afegeix que els detinguts eren discrets i que, tot i que no havia tingut massa relació amb ells, tenien un bon tracte. Un altre veí ha confirmat que els acusats no es relacionaven gaire amb la resta d'habitants del poble. Ell tampoc va sentir cap tret.

stats