Recerca
Societat 09/08/2021

Troben l'origen de grans tsunamis causats per terratrèmols moderats

Un estudi de l'Institut de Ciències del Mar revela el mecanisme físic que produeix aquests fenòmens

ARA
2 min
Una onada envaeix la ciutat de Miyako, al Japó, després d'un terratrèmol al març del 2011.

BarcelonaL'origen dels anomenats "terratrèmols de tsunami", sismes de magnitud moderada que produeixen tsunamis destructius, havia sigut un misteri. Ara, un estudi elaborat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona ha aconseguit revelar el mecanisme físic que produeix aquests esdeveniments, així com l'origen de les seves característiques i la seva causa. El descobriment, publicat a la revista Science Advances, aprofundeix en aquesta classe particular de sismes que, com que són moderats, no acostumen a fer saltar les alarmes i provoquen tsunamis destructius que colpegen la costa de manera inesperada.

En el treball de l'ICM-CSIC, l'equip investigador ha utilitzat un model conceptual –desenvolupat prèviament per dos dels autors de l'estudi, que els va valer el premi Ciutat de Barcelona 2020– amb el qual han pogut demostrar que totes les característiques dels terratrèmols de tsunami es poden explicar, predir i quantificar aplicant aquesta metodologia. Al marge de l'elevat potencial per generar tsunamis, aquests esdeveniments es caracteritzen, entre altres coses, per trobar-se a prop de la superfície, tenir una llarga durada i provocar vibracions del terreny entre febles i moderades.

L'estudi, a més de demostrar que els terratrèmols de tsunami no són "esdeveniments anòmals", comprova que es poden explicar pels mateixos principis físics i mecanismes que els terratrèmols convencionals. Segons explica a Efe l'investigador Valentí Sallarès, autor principal de l'estudi, la investigació ha permès revelar que totes les característiques d'aquest tipus de sismes són "propietats intrínseques i inherents a les ruptures sísmiques poc profundes i estan relacionades entre si a nivell causal".

La troballa obre les portes a combinar, per exemple, la intensitat de les vibracions i la seva durada per millorar els sistemes de vigilància i alerta de tsunamis a escala mundial, incloent-hi la zona del golf de Cadis i el Mediterrani Occidental, on hi ha un registre històric de terratrèmols i tsunamis devastadors. L'exemple més paradigmàtic de terratrèmol de tsunami es va produir a Nicaragua el 1992, en el qual van morir unes 170 persones i més de 13.500 es van quedar sense llar.

stats