Societat 26/01/2021

El túnel de les Glòries de Barcelona ja està excavat

Els operaris han fet l'última demolició i els dos extrems de la infraestructura han quedat connectats

2 min
El moment de l'última excavació

BarcelonaLa plaça de les Glòries de Barcelona ja està completament travessada pel futur túnel viari, que ha de servir per soterrar el trànsit de la Gran Via. Avui els operaris han fet l'última excavació subterrània i els dos extrems del túnel ja han quedat connectats. La infraestructura, que s'ha excavat per sota de les vies de tren i recorre 957 metres, ja connecta el carrer Castillejos i la rambla del Poblenou. L'Ajuntament va celebrar fa unes setmanes que les obres en aquest àmbit avançaven a bon ritme després de l'aturada forçosa per l'estat d'alarma i va situar al setembre l'estrena del túnel per al trànsit que surti de la ciutat, mentre que el sentit entrada es preveu que comenci a funcionar a finals de novembre.

En l'últim tram excavat, sota els túnels ferroviaris, s’hi han de fer ara les tres últimes dovelles, que serviran per executar i finalitzar l’estructura. El que queda pendent, segons ha informat avui l'Ajuntament, és fer l’estesa de paviment de rodament a les boques del túnel i continuar amb les primeres capes de paviment a la resta de l’àmbit de la calçada interior. Continuen, també, els treballs per construir les sortides d'emergència i aixecar els murs d’instal·lacions i de tancaments interiors.

El túnel s'estructura en dos tubs unidireccionals que permeten soterrar el trànsit de la Gran Via fins a la rambla del Poblenou, per on calcula que passen uns 90.000 cotxes cada dia. Les obres d'aquesta gran infraestructura van començar el 2015 i van ser redissenyades el 2017 després que una auditoria hi detectés endarreriments i sobrecostos i que el govern de Colau decidís aturar-les.

Pressió veïnal

Les quatre associacions de veïns dels barris implicats en la transformació han demanat al govern municipal que instal·li mesuradors de contaminació als dos accessos al túnel per garantir que no se superen els límits recomanats per l'OMS. Ho van fer en una roda de premsa posterior a la del govern municipal per anunciar les últimes concrecions a la plaça, com l'aprovació del planejament per aixecar 562 habitatges i construir l'edifici definitiu de l'Escola Gaia a l'antiga fàbrica de paraigües, i van criticar que no se'ls ha tingut en compte en les últimes decisions.

stats