La UAB posa en marxa una wifi provisional i prepara un pla de contingència

El centre avisa que la situació es pot allargar "més temps del que seria desitjable"

ARA
2 min
El campus de la UAB, en una imatge d'arxiu

BarcelonaRecuperar la connexió i preparar un pla de contingència per atendre les necessitats "urgents i inajornables" després de l'atac informàtic de la setmana passada. Aquest és l'objectiu principal a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a aquesta setmana, per restablir una certa normalitat al centre. La universitat ha explicat aquest dilluns al matí, en un comunicat a la seva web provisional, que cal planificar una "transició" i admet que la situació es pot allargar "més temps del que desitjarien".

Aquest dilluns ja s'ha posat en marxa una primera versió de l'eina de triatge per detectar els equips afectats. S'aplicarà, en primera instància, als ordinadors portàtils del centre: els equips seran supervisats i aquells que hagin sigut atacats s'identificaran i es reinstal·laran per poder-ne fer ús normal. Paral·lelament, la UAB també ha posat en marxa una xarxa wifi oberta (UAB-provisional) a la qual es pot accedir sense credencials, sense introduir el codi identificatiu i sense contrasenya. D'aquesta manera tota la comunitat universitària podrà tornar a connectar-se amb aquells ordinadors que hagin passat el procés de triatge i no estiguin "infectats".

Els especialistes també treballen per recuperar totes les aplicacions de Microsoft en un termini aproximat de dues setmanes. Això permetria, segons el comunicat, la utilització del Teams, una eina que permet les videoconferències, com a plataforma de treball al centre. Tot i així, la UAB demana prudència i remarca la temporalitat: "Com a institució no hauríem de fer servir plataformes alternatives, no corporatives, que no donen garanties d'autenticitat a l'alumnat i no tenen filtres de seguretat", afegeix el comunicat.

El pagament de nòmines no està afectat

La direcció de la UAB també ha volgut deixar clar que els treballadors del centre no tindran cap problema per cobrar a final de mes. Segons el comunicat d'aquest dilluns, el pagament de les nòmines als treballadors "mai ha estat compromès per l'atac informàtic". El rector de la UAB, Javier Lafuente, també ha assegurat en una entrevista a Ràdio 4 que els atacants "no han fet cap sol·licitud de diners". "No pagarem; nosaltres el que hem fet és bloquejar el sistema, els atacants ja deuen saber que no pagarem", ha insistit Lafuente, que ha assegurat que la presencialitat es recuperarà al 100% al centre aquesta mateixa setmana.

La UAB també ha agraït "l'esforç" de tota la comunitat i el suport de la resta d'universitats catalanes. També han donat les gràcies al Govern i, en concret, al vicepresident Jordi Puigneró i a la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. 

stats