Societat 11/10/2011

El rector de la UB critica l'augment de taxes i diu que no pot ser la via per compensar les retallades

El president del Consell Social proposa incrementar la matrícula en 500 euros anuals als que tenen més recursos

Acn
2 min

BarcelonaEl rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha alertat que la política pressupostària no es pot basar en pujar les taxes als estudiants per compensar les retallades. En la inauguració del curs, Ramírez ha dit que aquesta via "no pot anar més enllà de la situació conjuntural" actual. El rector s'ha mostrat en contra de la pujada perquè es crearia "injustícia" social. En canvi, el president del Consell Social del centre, Joaquim Coello, ha apostat per apujar el preu de la matrícula als que tenen més recursos. Ha dit que incrementar en 500 euros anuals la matrícula permetria "que desaparegués el dèficit" i que el 30% dels que tenen pocs recursos no hagin de pagar-la.

En la inauguració del curs universitari 2011-2012, Ramírez s'ha mostrat en contra de l'augment de la matrícula i de fer recaure sobre els estudiants més pes en el finançament del sistema. Ha alertat que això podria crear "ineficiència social". Ha dit a més que la crisi "no es pot fer servir com a excusa" per impulsar polítiques en aquesta direcció que "responguin a consideracions ideològiques".

Ramírez ha assegurat que "una altra política és possible" i ha posat com a exemple països com França, on ha assegurat que fins i tot s'ha apostat per augmentar els recursos destinats a les universitats. Ha criticat que, per contra, l'aportació dels estudiants catalans suposa un 15% dels recursos, un nivell "no molt lluny" del que es paga a Harvard, un centre "privat", ha constatat.

Per això, el rector ha demanat al Govern un debat semblant al que s'ha obert sobre el model de governança per tal de consensuar quina ha de ser la línia. Ha assegurat que les universitats són conscients de la seva responsabilitat i que estan actuant amb solidaritat, però ha afegit que està en el deure d'alertar que les retallades tindran efectes sobre el futur del sistema.

stats