Societat 19/09/2019

El rector de la UB denuncia que el Govern no té "voluntat política" per millorar el finançament de les universitats

Joan Elias assegura que la Generalitat no preveu cap increment en els pressupostos

Laia Vicens
2 min
Joan Elias, rector de la UB, a la roda de premsa

BarcelonaNo han passat ni dos mesos des que les universitats es van reunir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, però els centres catalans, que fa anys que denuncien l'asfíxia econòmica que viuen, no veuen que els compromisos es tradueixin en decisions que millorin la seva situació. Ho ha afirmat el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, que ha constatat que la universitat "no és una prioritat" per als governs català i espanyol. "No hi ha voluntat política. Les voluntats polítiques són els pressupostos, que és on es marquen les prioritats", ha afirmat. En una de les compareixences més dures d'Elias, ha retret a Torra que durant la reunió amb els rectors fes una piulada per dir que les universitats "són una prioritat social" però, en canvi, això no es traslladi en una millora del pressupost. Elias ha argumentat que sap "de bones fonts" que els comptes que el Govern està preparant incorporen un "creixement zero" de la partida destinada a les universitats.

Així, Elias ha insistit un cop més que cal un pla de xoc que hi destini l’any que ve 900 milions d’euros –134 més dels que s’hi inverteixen ara– i que el 2022 arribi als 1.300, i un altre pla d’inversions de 100 milions d’euros anuals destinats només a renovar les infraestructures docents i de recerca. Entre altres coses, els diners servirien per contractar professionals de ciberseguretat o apujar els sous als treballadors amb salaris "que no són dignes". Si aquests diners no arriben ja, Elias ha advertit que les universitats catalanes perdran el lideratge i cauran fins a posicions de "tercera o quarta fila". "El moment és crític, ja no podem aguantar més", ha dit.

Què poden fer els rectors, més enllà dels manifestos conjunts? Elias ha deixat clar que amb les universitats "en temps de descompte" els rectors saben que no es poden quedar de braços plegats, però no no ha concretat cap pla. Davant de la pregunta de si organitzarien una aturada de país, no ha descartat res: "Per què no?", s'ha limitat a dir. Ara bé, els rectors són conscients que qualsevol mobilització que convoquin caldrà que sumi el suport dels alumnes.

La roda de premsa d'Elias arriba poques setmanes després que els rectors de les universitats públiques (Elias presideix l’Associació Catalana d’Universitats Públiques) fessin un manifest conjunt en què demanaven a la Generalitat “accions urgents i immediates” que treguin les universitats de l’UCI, com un pla de xoc per recuperar el nivell d’inversió d’abans de la crisi. Aquella setmana Elias també va comparèixer al Parlament i va demanar als diputats "collar el Govern" perquè en els pressupostos les universitats fossin considerades una prioritat social. Dos mesos després, i segons la denúncia del rector de la UB, sembla que s'ha avançat ben poc.

stats