Societat 28/05/2018

La UB, l'única universitat de l'Estat entre les 100 millors del món

El rànquing CWUR la situa en el lloc 87, amb una puntuació de 82,1 punts sobre 100

Ara
2 min
Set candidats lluiten per ser el nou rector de la UB

BarcelonaLa Universitat de Barcelona és l'única de l'Estat que es troba entre les 100 millors universitats del món, segons el rànquing elaborat pel CWUR, el Center for World University Rankings, de l'Aràbia Saudita. Aquest rànquing, un dels cinc més prestigiosos que es fan, col·loca la UB en el lloc 87, i en el 24 a escala europea. La classificació es fa sobre un índex 100, una puntuació que només té Harvard, la universitat que ocupa el primer lloc. El segon lloc, Stanford, i el tercer, el Massachusetts Institute of Technology (MIT) també són universitats americanes. El quart i cinquè lloc els ocupen les universitats britàniques de Cambridge i Oxford. La UB té una puntuació de 82,1.

Amb aquests resultats, la UB puja setze posicions respecte al mateix rànquing que l'any passat i se situa per primer cop en el 'top 100' de millors centres universitaris del món segons el CWUR. El rector de la UB, Joan Elias, ha afirmat que és un "autèntic èxit" formar part de les 100 millors universitats del món i que això demostra "l'excel·lent recerca del personal investigador i del seu impacte internacional". A més, ha lamentat "l'infrafinançament i la manca d'autonomia" dels centres i s'ha preguntat on podrien arribar les universitats catalanes i espanyoles si disposessin d'un "pressupost equiparable a altres universitats europees".

El rànquing classifica les universitats segons diversos criteris objectius (no es tenen en compte enquestes ni dades proporcionades pels mateixos centres), com la qualitat de l'ensenyament i formació dels estudiants (mesurada pel nombre d'alumnes que han guanyat premis internacionals), l'ocupabilitat dels alumnes (quants són directius en grans empreses), la posició de la universitat en el rànquing de cada país, o la recerca publicada i també la seva qualitat, influència i citacions.

La segona universitat de l'Estat que apareix al rànquing és la Universitat Autònoma de Barcelona, en el lloc 152, cosa que torna a evidenciar el lideratge de les universitats catalanes en el sistema universitari espanyol. La UPF se situa en el lloc 356 i la UPC en el 415.

Pel que fa a les universitats de la resta de l'Estat, la més ben posicionada és la Complutense de Madrid, en el lloc 264, i la de València, en el 271.

Seguiment del 70% de la vaga a la UB

El rànquing s'ha fet públic aquest dilluns, el segon dia d'aturades dels professors de la UB, que reclamen acabar amb la figura dels falsos associats i posar fi a la precarietat laboral que els afecta. Entre el 70% i el 75% de les classes del Campus de Diagonal de la UB s'han suspès, cosa que inclou les facultats de Belles Arts, Biologia, Dret, Economia i Empresa, Farmàcia, Física, Geologia i Química.

En el marc de les protestes convocades, aquest dimarts faran vaga els professors del Campus Mundet i dimecres la protesta es traslladarà al Campus Central i al del Raval.

stats