Societat 09/01/2015

Ultimàtum a Salut perquè la unitat d'hemodinàmica obri les 24 hores

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona, sindicats i diversos partits polítics exigeixen que s'anunciï de manera immediata la data en què es posarà en marxa l'ampliació del servei. Metges de Catalunya també ha expressat la urgència de la necessitat

Acn
3 min
Reunió amb membres de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona, partits polítics i sindicats / ACN

TarragonaMés d'una cinquantena de representants de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET), sindicats i diverses formacions polítiques s'han reunit aquest divendres al migdia per enviar un ultimàtum a Salut perquè anunciï, de forma immediata, la data en què es posarà en marxa l'ampliació a 24 hores del servei d'hemodinàmica del Joan XXIII. Durant la trobada, s'ha acordat convocar una concentració davant la Delegació de la Generalitat a Tarragona divendres vinent, 16 de gener, a les sis de la tarda. D'altra banda, aquest dijous ja es va decidir, en una altra reunió en què van participar més entitats, partits i col·lectius de la ciutat, convocar una manifestació per a l'endemà, 17 de gener, a les cinc.

La reunió ha estat impulsada per Mare Terra Fundació Mediterrània i per la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) arran la mort d'un veí de Torreforta el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge perquè la unitat d'hemodinàmica tarragonina estava tancada. A la trobada hi han acudit representants del PSC, PP i ICV-EUiA, així com de formacions que actualment no tenen representació al consistori com ERC, Podem, Ciutadans i Ara Tarragona. També hi han assistit diversos representants de la vuitantena d'entitats que conformen la CET i del sindicat UGT.

Durant la reunió, tant les entitats com els partits han mostrat predisposició a fer pinya per tal d'aconseguir millores a la sanitat pública de Tarragona. Durant la setmana que ve s'elaborarà un manifest amb totes les reivindicacions dirigides al departament de Salut.

Els partits polítics amb representació al Parlament s'han compromès a sol·licitar la celebració d'una sessió extraordinària de la Comissió de Salut i a exigir la compareixença del conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè juntament amb el director dels serveis territorials a Tarragona, Josep Mercadé, donin explicacions sobre el cas del veí de Tarragona. A més, s'han compromès a entrar una moció conjunta al Parlament per demanar una modificació als pressupostos per tal que es destini una partida que asseguri l'ampliació a 24 hores del servei d'hemodinàmica.

Un cop acabada la reunió, el president de la CET, Ángel Juárez, s'ha mostrat satisfet per la "demostració de força" exhibida per les entitats i la majoria de formacions polítiques. "Hem de seguir lluitant per aconseguir una sanitat pública de qualitat, perquè queda molt per fer. Això sí, tenim molt clar que el nostre primer objectiu ha de ser que el Govern fixi una data concreta per obrir les 24 hores la unitat d'hemodinàmica i que això ha de ser al més aviat possible", ha afegit. Juárez ha lamentat que "està morint gent per una aportació irrisòria que permetria que la unitat d'hemodinàmica estigués oberta les 24 hores".

Aquest dijous diverses entitats, sindicats i partits polítics també van acordar convocar una altra acció de protesta per reclamar l'obertura permanent del servei d'hemodinàmica. El 17 de gener tindrà lloc una manifestació "blanca" que sortirà de diversos punts del municipi —entre els quals el barri de Torreforta, d'on era el veí mort— i s'acabarà al centre de la ciutat. Aquesta acció la impulsen els sindicats co.Bas, IAC, CGT, CCOO i UGT, la Junta de Personal de l'Hospital Joan XXIII, la FAV, el Procés Constituent, Front Cívic, la PAH, la CUP, Arran i Podem.

Metges de Catalunya també reclama 24 hores

El sindicat Metges de Catalunya ha reclamat al departament de Salut que revisi el Codi Infart del 2007 "per estendre a tot el territori l'angioplàstia primària com a procediment terapèutic principal que cal practicar dins dels primers 90 minuts d'infart agut miocardi" i ampliï les unitats hospitalàries d'hemodinàmica "obertes les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any". En un comunicat, el sindicat creu que és "imprescindible" reordenar els horaris dels deu hospitals de referència del Codi Infart per poder obrir "permanentment" els serveis d'hemodinàmica. Actualment, només ho fan sis: Clínic, Bellvitge, Vall d'Hebron, Sant Pau, Germans Trias i Pujol i Hospital del Mar.

La resta —Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida i Josep Trueta— només poden fer l'angioplàstia primària de dilluns a diumenge des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre, mentre que la unitat d'hemodinàmica de Mútua de Terrassa està oberta 12 hores de dilluns a divendres.

Pel sindicat, les dimensions territorials de Catalunya i el seu potencial econòmic "fan viable poder disposar d'unitats d'hemodinàmica obertes les 24 hores del dia durant l'any i evitar les zones fosques definides en el Codi Infart, recollides com a "àrees d'angioplàstia de rescat". Segons Metges de Catalunya, l'alternativa terapèutica de fibrinòlisi i angioplàstia de rescat "només s'hauria de justificar per motius clínics del pacient infartat i no pas per qüestions territorials o d'horaris".

stats