Societat 05/07/2014

Unió de Pagesos reclama la rebaixa de l'IRPF i l'exempció de la Seguretat Social per la pedregada

El sindicat agrari ha demanat reunir-se amb la subdelegada del govern espanyol a Lleida

Acn
2 min
Imatge de la fruita afectada per la pedregada de dimecres a Sunyer (Segrià) / ACN

Torres de SegreUnió de Pagesos reclama la rebaixa de l'IRPF, l'exempció del pagament de la Seguretat Social i la rebaixa d'altres despeses per fer front a les pèrdues provocades per la pedregada de dimecres al Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell i les Garrigues. En una assemblea a Torres de Segre (Segrià), el sindicat agrari ha informat els pagesos de les reclamacions que faran arribar a la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, a qui ja han demanat hora per trobar-se. Al Govern, el sindicat li demana que prengui mesures perquè la fruita es vengui a preus més raonables en lloc d'exigir als pagesos que inverteixin en les xarxes antipedra.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep M. Companys, ha dit que la despesa de posar xarxes antipedra, valorades entre 15.000 i 18.000 euros l'hectàrea, només seria rendible si es fes front als preus baixos de la fruita –entre 20 i 30 cèntims d'euros el quilo de préssec–. Segons el líder sindical agrari, el preu de venda del préssec hauria d'arribar als 50 cèntims el quilo per possibilitar la inversió en xarxes antipedra, recomanades pel departament d'Agricultura. Companys ha dit que els pagesos ja saben "que és el millor sistema".

El sindicat agrari es mostra confiat que el govern espanyol aplicarà les mesures habituals en pedregades, sobretot la rebaixa de l'IRPF de forma percentual en funció de l'afectació i la rebaixa de despeses de difícil justificació per als que no cotitzen en mòduls. El que Unió de Pagesos no confia aconseguir és l'exempció del pagament de la quota de la Seguretat Social d'entre tres i sis mesos, que s'havia arribat a concedir fa anys.

Pel que fa al balanç de l'afectació de la pedregada de dimecres, Unió de Pagesos ha destacat l'àmplia afectació de fins al 100% de la collita a Sunyer, Sudanell i Torres de Segre i danys del 20% a les altres poblacions de la comarca, com la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Aitona. A la zona del Pla d'Urgell i les Garrigues, segons UP, els danys són d'entre el 20% i el 30%, que se sumen al 30% de collita perduda en una altra pedregada de la setmana passada.

stats