Societat 23/06/2014

El 29% de les unitats sanitàries de referència de l'Estat són catalanes

S'han designat tretze serveis nous, cinc dels quals a Catalunya en àmbits com malalties tropicals o trastorns del moviment

Acn
1 min

BarcelonaEl Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) ha autoritzat 13 nous serveis i unitats de referència (CESUR), cinc dels quals es troben a hospitals del sistema sanitari públic català. Segons informa el Departament de Salut de la Generalitat, Catalunya ja aplega el 29% dels CESUR, unitats que concentren tots els casos de patologies poc freqüents que necessiten cures molt especialitzades.

Els CESUR del Sistema Nacional de Salut (SNS) tenen per objectiu garantir l'equitat en l'accés a una atenció sanitària de qualitat, segura i eficient de les persones amb patologies que, per les seves característiques, necessiten cures de nivell d'especialització elevat i que requereixen concentrar els casos que cal atendre en un nombre reduït de centres per tractar-se de patologies de prevalença molt baixa.

Per la seva banda, CISNS és l'òrgan encarregat de designar serveis de referència, de fixar el nombre necessari dels serveis i d'establir-ne la ubicació estratègica dins del territori. El ple del CISNS ha designat la unitat integrada de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu com a punt de referència en malalties tropicals importades. D'altra banda, l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron i la unitat integrada de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu han rebut ara aquest reconeixement en la investigació i tractament de malalties metabòliques congènites.

S'ha designat, a més, l'Hospital de Sant Joan de Déu, la unitat integrada de l'Institut Català d'Oncologia i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, en síndromes neurocutànies genètiques. Finalment, s'ha inclòs també la unitat integrada de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu especialitzades en malalties rares, que impliquen trastorns del moviment.

stats