Societat 26/12/2020

La vacuna ja és aquí: arriben a Espanya les primeres dosis contra el covid-19

La primera de l'Estat s'administrarà aquest diumenge a Guadalajara

Ara
2 min
La vacuna ja és aquí: arriben a Espanya les primeres dosis contra la covid-19

BarcelonaTot està preparat perquè aquest diumenge comenci l’esperada vacunació contra el covid a l’Estat. El primer lot de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech va arribar ahir a Espanya a primera hora del matí, procedent de Bèlgica. Segons un tuit del ministeri de Sanitat, les primeres dosis van arribar en unes enormes caixes sobre un palet, una de les quals amb una gran etiqueta del govern d’Espanya, i es van emmagatzemar en un centre logístic de Pfizer a Guadalajara, on van arribar escortades per la Guàrdia Civil. Des d’allà, i durant el dia d’ahir, les dosis es van repartir de manera “equitativa” a totes les comunitats autònomes.

Precisament a Guadalajara es vacunaran les primeres persones a Espanya. A quarts de nou del matí, a la residència Los Olmos, s’injectaran les dosis a una persona gran i a un treballador del geriàtric. A Catalunya, la primera vacuna es posarà a l’Hospitalet de Llobregat a les 12 a la residència Feixa Llarga. Catalunya rebrà en les pròximes hores una partida avançada de 1.595 dosis. Dilluns se’n rebran 60.000 més, que es començaran a administrar dimarts.

De fet, a partir de dilluns està previst enviar una mitjana de 350.000 dosis de la vacuna cada setmana a les comunitats. Així, en les pròximes dotze setmanes Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones.

L’exèrcit participa en l’operatiu

Les dosis que corresponen a les illes Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla seran transportades per les forces armades per aire des de la base de Getafe. La previsió és que l’exèrcit de l’aire s’encarregui de transportar les vacunes en avions fins a les illes i ciutats autònomes, tot i que no es descarten altres mitjans aeris. La farmacèutica ha dissenyat uns contenidors específics amb temperatura controlada que utilitzen gel sec per mantenir les condicions d’emmagatzematge recomanades de -70 °C fins a deu dies.

La intenció és que avui pugui començar la vacunació a la Unió Europea. El ministeri de Salut espanyol va explicar que a l’Estat es prioritzarà la vacunació de quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de gent gran i amb discapacitat, el personal sanitari a primera línia, altres membres del personal sanitari i sociosanitari i els grans dependents no institucionalitzats.

Segons l’associació d’empreses de serveis per a la dependència AESTE, les residències de gent gran estan preparades per començar la campanya de vacunació. El pla preveu que es vacunin de manera voluntària 55.000 persones grans i 70.000 professionals de les 400 residències associades.

Baixa la velocitat, puja el risc

Tot plegat el dia que a Catalunya la velocitat de propagació del covid-19, l’Rt, va baixar una mica (d’1,20 a 1,16), mentre que va pujar 20 punts el risc de rebrot (365) i uns 30 punts la incidència a catorze dies (331,36). També hi ha 72 nous ingressats i 1.414 casos positius més, i han mort 45 persones les últimes hores. A les UCI hi ha una persona menys en estat crític, amb un total de 335.

stats