La vacunació sense cita prèvia per als joves desborda les expectatives

La crida per posar 1.000 dosis de Pfizer en un CAP de Barcelona genera llargues cues

3 min
Centenars de joves han esperat aquest matí a l'exterior del CAP Ramon Turró de Barcelona.

BarcelonaLa setmana passada les persones per sota de 35 anys no es podien vacunar. Però dilluns ja podien demanar hora els que tenen entre 30 i 34 anys i dimecres, per sorpresa, es va obrir de cop per als que faltaven: entre 16 i 29 anys. La resposta dels joves va ser massiva i va provocar un col·lapse amb pics de més de 100.000 usuaris que esperaven a la web per obtenir una cita. Molts no hi van arribar a temps i per això, abans que Salut ampliï l’agenda, centenars de joves ho han intentat aquest dissabte al CAP Ramon Turró de Barcelona, al Poblenou, en una crida per vacunar-se sense cita prèvia. Ha sigut la primera “marató” de vacunació a la ciutat per a tota la població de 16 anys o més i la convocatòria ha desbordat les expectatives: en pocs minuts s’han exhaurit les 1.000 dosis de Pfizer que s’hi oferien.

Tot i que els contagis de covid a Catalunya continuen accelerats, precisament entre els més joves, les ganes de vacunar-se es mantenen en la gent que fins ara no podia. Un afany per estar immunitzat que ha quedat demostrat aquest matí al CAP Ramon Turró, on s’han concentrat centenars de joves des de primera hora per rebre una de les dosis que es posaven sense cita prèvia. Les llargues cues s’han format molt abans que obrissin les portes, perquè alguns s’hi han presentat de matinada, tot i que la vacunació no començava fins a les deu del matí. Es preveia que pogués durar fins a les deu del vespre si en sobraven dosis, però de seguida s’han repartit els 1.000 números disponibles.

Al cap de dues hores i mitja s’havien posat la meitat de les dosis i a les tres de la tarda no en quedava ni una. Algunes persones han hagut d’esperar-se diverses hores per rebre la primera punxada de Pfizer. “Ha sigut un èxit”, ha assegurat a Efe la directora del CAP Ramon Turró, Ester Julve, que ha afegit: “Som en una cinquena onada i estem esgotats, però sabem que l’única solució és vacunar-se”. Les llargues cues per rebre una de les dosis de Pfizer han donat tota la volta a l’illa on hi ha el centre i han arribat a coincidir els primers amb els últims. La Guàrdia Urbana ha intervingut per evitar aglomeracions i també ha hagut d’informar les persones que s’hi volien afegir que s’havien exhaurit tots els números.

A les llargues cues a fora de l’edifici la gent buscava l’ombra per protegir-se del sol i es veien algunes cadires per fer més lleugera l’espera. A dins el CAP, els joves més matiners rebien la punxada i molts preferien immortalitzar-la amb el mòbil per poder compartir la foto del moment tan desitjat. La majoria han explicat que volien que els administressin la vacuna per viatjar i gaudir de les activitats d’oci amb més tranquil·litat.

Molts joves han volgut fotografiar amb el mòbil el moment de la punxada.

Tres “maratons” més a Catalunya

La del CAP Ramon Turró no ha sigut l’única “marató” de vacunació d’aquest dissabte a Catalunya, però les tres convocatòries més sense cita prèvia anaven dirigides a altres franges d’edat. De fet, Salut ha qualificat “d’excepcional” la resposta dels joves a la crida de Barcelona perquè en les altres només s’ha repetit l’èxit en un cas: al CAP Florida de l’Hospitalet de Llobregat, on posaven 600 dosis als que tenen 30 anys o més, i que s’han exhaurit també en poques hores. En canvi, al CAP el Fondo de Santa Coloma de Gramenet, on administraven 1.000 dosis als que tenen 40 anys o més, i al CAP Gatassa de Mataró, on posaven 600 dosis a la gent de la mateixa edat i als vulnerables majors d’edat, no havien exhaurit els números a primera hora de la tarda.

Segons Salut, el ritme de vacunació a Catalunya ha marcat un nou rècord perquè aquesta setmana, de dilluns a divendres, s’han administrat 586.132 dosis, la quantitat més alta en només cinc dies. Això també ha fet que ja s’hagin superat els tres milions de catalans amb la pauta completa de vacunació i s’hagin posat més de set milions de dosis entre primeres i segones.

Però la vacunació dels joves tot just comença i el BIOCOMSC alerta que la incidència en la població d’entre 15 i 30 anys a Barcelona ha arribat al màxim de tota la pandèmia. També es veu una pujada, tot i que menys accentuada, entre els 30 i 50 anys, cosa que no passa amb els de més de 50 anys. Segons el BIOCOMSC, els ingressos als hospitals i a les UCI creixen poc per la vacunació dels més grans, malgrat que la taxa de contagi (Rt) –la velocitat de reproducció del virus– s’ha disparat a 2,07: cada contagiat infecta més de dues persones.

El primer creuer torna amb tres positius

Fa una setmana va sortir de Barcelona el primer creuer des que es va declarar la pandèmia, l’MSC Grandiosa, i en la tornada ha detectat tres positius de covid entre els 2.300 passatgers. Els casos s’han trobat amb el test d’antígens que es va fer el dia abans del desembarcament. Tots tres són asimptomàtics i estan aïllats, dos a casa seva i el tercer en un hotel. Paul Verdès, un dels joves que ha donat positiu, ha denunciat a Efe que al vaixell no es garantia la distància social. Segons Verdès, les mesures de seguretat contra el covid als espais comuns del creuer “deixen molt a desitjar”.

Com a exemple, ha esmentat la zona de la piscina, on ha dit que no es respectava la distància a les hamaques ni a les taules del costat de la barra del bar. “L’única cosa que es respectava, i amb pinces, era la mascareta”, ha assegurat, però ha afegit hi havia gent que passejava per la coberta sense portar-la. Verdès, que va quedar confinat en dues plantes del vaixell amb els dos casos més i els 14 contactes estrets, que han sigut negatius, ha criticat que cap sanitari els hagi visitat fins aquest dissabte al matí per prendre’ls la temperatura, tot i que divendres ja els van notificar que eren positius.

stats