Catalunya es queda sense vacunes de reserva contra el covid

Els retards de les farmacèutiques fan “molt difícil” la planificació i la variant britànica serà predominant al març

4 min
Capses de vacunes de covid-19 en una de les neveres catalanes

BarcelonaLes neveres en les quals el departament de Salut guarda les vacunes del covid-19 quedaran buides a partir de demà. Els professionals sanitaris posaran entre dijous i dilluns 30.000 dosis, que són totes les disponibles, perquè se n’utilitzaran 20.000 que es mantenien de reserva a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s’haurà de fer servir aquest estoc per subministrar les segones dosis previstes i les primeres a les residències en situació vermella –les que tenen contagis–. Tot i això, ha admès que 10.000 persones que van rebre la primera dosi i a les quals aquesta setmana o la vinent se'ls havia de posar la segona de moment no la podran rebre.

“No pensem en la possibilitat que algú es quedi sense la segona”, ha assegurat Argimon, perquè la fitxa tècnica de la vacuna dona un marge: la segona dosi s’ha de rebre entre 21 i 42 dies després de la primera. Arran d’aquesta falta de dosis, ja que han fallat les entregues de Pfizer i Moderna, Argimon ha admès que els retards fan “molt difícil” planificar la vacunació contra el covid. El secretari de Salut Pública ha fet una crida al govern espanyol a tenir “una posició ferma” en el compliment dels contractes amb les farmacèutiques.

Pfizer va retallar un 50% les dosis de la setmana passada i en les tres setmanes següents en subministra un 10% menys del previst. Unes dosis pendents que s’ha dit que es recuperarien més endavant. “És com una muntanya russa”, ha definit Argimon. Pel que fa a Moderna, aquesta setmana no n’ha entregat i la nova remesa hauria d’arribar diumenge a Madrid –dilluns a Catalunya–. El secretari de Salut Pública ha afegit que aquesta setmana també s’ha de concretar què passa amb les vacunes d’AstraZeneca i Oxford, que poden tornar a canviar el pla previst.

Fins ara s’han posat 200.704 vacunes a Catalunya –182.433 corresponen a la primera dosi i 18.271 a la segona–. El 29% han sigut per a usuaris de residències d’avis, on el 80% ja la tenen, i el 71% per a sanitaris i personal de residències. Quan se li ha preguntat sobre si Salut planteja augmentar l’edat de les persones que han de rebre les pròximes dosis –les que tenen més de 80 anys– a causa dels incompliments de les farmacèutiques, Argimon no ha volgut anticipar-se, perquè ha recordat que és un grup format per 400.000 persones i que, per tant, es necessiten 800.000 dosis que de moment no es tenen.

Tampoc s’ha mullat sobre si a l'estiu hi haurà el 70% de la població catalana vacunada. “És un desig. Encara hi som a temps”, ha dit, tot i que ha advertit que calen 10 milions de dosis i que “seria una tasca ingent" però que "s’administrarien perquè és una prioritat”. El secretari de Salut Pública ha reclamat que es coneguin els contractes que la Unió Europea ha fet amb les farmacèutiques i el cost, que “són elements que afegeixen incertesa al pla de vacunació”.

Una pujada “exponencial”

Els desajustos de la vacunació passen en un moment en què la variant britànica del covid es comença a fer notar a Catalunya. Argimon ha explicat que un 8% dels casos analitzats a Barcelona ja pertanyen a aquesta variant i ha pronosticat que d'aquí cinc o sis setmanes, a mitjans de març, serà predominant perquè suposarà “més del 50%” dels contagis. En aquest sentit, el cap del servei de microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha remarcat que, veient l'evolució que ha tingut al Regne Unit, quan la variant representi entre un 10% i un 15% dels contagis es produirà “un increment molt important”.

“Un cop ha infectat la població, la pujada és exponencial i molt ràpida”, ha assegurat Pumarola, que ha afegit que el que més preocupa de les noves variants –la britànica, la sud-africana i la brasilera– és la velocitat de transmissió. Pumarola ha avançat que caldrà fer una vigilància “molt acurada” de l’evolució de la variant a Catalunya i que a mesura que s’estengui es podrà prendre la decisió de si s’han de revisar les mesures per frenar el virus.

La corba cau a poc a poc

Mentre es veu com arriba la variant britànica, la corba de la tercera onada de la pandèmia perd força a poc a poc. “Ha pujat més lentament i el pic del nombre màxim de persones infectades no ha sigut tan alt com a la segona onada, però també baixa més lentament”, ha alertat Argimon. Per tant, encara que es confirma aquest ritme de descens, es manté la incertesa de fins quan continuarà així, davant una pressió del covid-19 als hospitals i als centres d’atenció primària que no cessa.

De fet, el secretari de Salut Pública ha apuntat que, tot i que l’Institut Català de la Salut (ICS) ha reforçat el seu personal, el 2021 serà “molt dur” tant pel virus com per la feina afegida de la vacunació. “Aquesta fatiga pandèmica i aquest estrès han deixat uns índexs d’absentisme als centres hospitalaris i d’atenció primària com mai havíem vist. I això ho hem d’entendre”, ha dit Argimon, que ha volgut agrair l’esforç que fan els professionals, però ha avisat: “No ho podem refiar tot a la bata blanca”.

stats