Societat 14/12/2018

La vaga de bombers deixa inoperatius parcs sencers

Han hagut de tancar el centre d'Ascó i el de Calonge, i aquesta nit ho farà el de Montblanc

Maria Garcia / Oriol Gracià
2 min
Una senyal i l'entrada del parc de Bombers de Girona / ACN

Girona / AscóEls parcs de bombers continuen un dia més sota mínims. Després que ahir hagués de tancar el d'Ascó, aquest divendres ha hagut de tancar el parc de Calonge, i el de Montblanc haurà de fer-ho a partir de les nou del vespre. A més, hi ha 24 parcs catalans treballant sota mínims, és a dir, amb menys bombers del mínim que marca la llei, i quatre més que ho faran durant algunes hores del dia.

Des de la conselleria d’Interior asseguren que estan treballant per arribar a un acord amb els bombers, que fan vaga d’hores extres des de dilluns, però avisen que d’aquí a finals d’any la situació no millorarà i serà habitual trobar parcs amb menys bombers dels necessaris. Recorden que fa temps que fan falta més efectius i que estan treballant per ampliar la plantilla. De fet, el departament va fer una oferta dimarts als bombers amb el compromís de convocar 1.000 places noves durant els pròxims quatre anys, a més d’inversions en material i equipaments.

Ara els treballadors d’emergències han organitzat una votació els dies 16 i 17 de desembre a tots els parcs catalans per decidir si accepten la proposta d’Interior. I, paral·lelament, han convocat a una manifestació al Parlament el dia 20 per reclamar al departament que ampliï la plantilla, renovi el material i inverteixi en els equipaments. Segons els sindicats, l’oferta que ha presentat Interior és "insuficient" perquè no estan garantides ni les noves places ni les inversions perquè dependran dels pressupostos de cada any. A l'espera que els bombers votin, sembla que la proposta d'Interior no ha causat gaire entusiasme: "Ens semblen xifres [...] amb plaços d’aplicació poc realistes. A més, la proposta està vinculada a l’aprovació o no dels nous pressupostos i, tenint en compte l’aritmètica parlamentària, ningú ens garanteix que es pugui tirar endavant", assegura Carles Doña, el secretari d’acció sindical i jurídica d’UGT dels Bombers de la Generalitat a la província de Tarragona.

El parc d'Ascó, al límit

"Estem acabant de quadrar els torns de treball de la setmana vinent, però tot apunta que dimarts ens veurem obligats a tancar altre cop el Parc de Bombers d’Ascó per falta de personal", explica resignat José Naranjo, el responsable de Bombers de la UGT a Tarragona i les Terres de l’Ebre. El tancament d’aquest parc ubicat prop de la central nuclear no vindrà de nou, perquè ahir ja va abaixar persianes pel mateix motiu. “Si a Catalunya la situació està sota mínims, a les Terres de l’Ebre som a l'UCI”, afegeix Naranjo. Els cas d’Ascó es veu agreujat perquè només té assignats cinc treballadors, una xifra que després de repartir torns només permet assegurar un mínim de tres bombers disponibles. Però quan han de cobrir baixes d’altres parcs prioritaris, es veuen obligats a tancar. “És cert que la central nuclear ja disposa del seu propi parc de bombers, però en cas d’emergència el nostre equip trigaria més a reaccionar", segons Naranjo.

stats