Vaga feminista
Societat 08/03/2018

"La sanitat té rostre de dona": el sector de la salut aixeca la veu el 8-M

El món sanitari va combinar com pocs la reivindicació amb l’autoafirmació

3 min
Centre d'atenció primària de Just Oliveras de l'Hospitalet

BarcelonaLa vaga feminista del 8-M es va viure amb intensitat a la sanitat, un dels sectors que compta amb més presència femenina. L’Hospital Josep Trueta de Girona va obrir el dia amb el tret de sortida simbòlic de les mobilitzacions. A poc a poc s’hi van anar afegint la resta de centres. L’Hospital Clínic de Barcelona, per exemple, va realitzar una concentració a les 09.00 h al vestíbul, on el torn de matí va fer vaga de 08.00 a 10.00 h i el de la tarda de 16.00 a 18.00 h. “Ens plantem”, va ser el crit més repetit. Les dones representen el 72% del personal d’aquest centre, que ahir va difondre un vídeo per demanar la igualat de gènere: “La sanitat té rostre de dona”.

El món sanitari va combinar com pocs la reivindicació amb l’autoafirmació. Petits però deliciosos actes van omplir els centres d’arreu del territori. El Clínic va acollir una taula rodona titulada ‘Evolució del paper de la dona en l’àmbit sanitari’. El col·loqui, que va estar moderat per Georgina Ferri, subdirectora de l’ARA, va comptar amb dones professionals de diferents sectors: metgesses, professores, científiques, infermeres i advocades. En acabar la xerrada la coral de l’hospital va realitzar un concert per denunciar la violència de gènere. Durant l’actuació es van interpretar obres com 'Feeling good' (Nina Simone) o 'Salir corriendo' (Amaral). Una de les peces va anar acompanyada amb una interpretació en llengua de signes. “El món hauria de ser com aquesta coral, on la força de les dones mana”, va dir el director de l’agrupació. L’Hospital del Mar de Barcelona, per la seva banda, va aprofitar el Dia de la Dona per presentar 'El sexe que volem les dones', un llibre de Carme Sánchez.

CCOO i UGT van xifrar el seguiment de la vaga de dues hores en la sanitat pública entre un 83% i un 85% i en un 100% als hospitals privats i geriatria. La direcció dels centres, però, va rebaixar molt aquestes dades. Maria Àngels Rodríguez, de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, va precisar que en la sanitat no es pot parlar tant de bretxa salarial, però que els homes copen el 80% dels càrrecs de responsabilitat dels grans hospitals i institucions sanitàries catalanes. “Són càrrecs escollits a dit, que no han hagut d’aprovar oposicions; aquí hi ha la bretxa”, va dir.

Metges de Catalunya es va sumar a la concentració de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, convocada pels principals sindicats. “Discriminem les desigualtats”, va ser el seu lema. Els estudiants de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut de la UB van criticar que, tot i ser majoria a les aules, les dones estan infrarepresentades a la facultat en tots els seus òrgans.

El Banc de Sang va aprofitar el Dia de la Dona per posar en marxa una campanya especial en què les donants van rebre una xapa de regal. El lema va ser 'Dona que dona sang'.

Cartell del banc de donats de sang

La vaga feminista, que es va seguir sense incidents destacables als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), va compartir protagonisme amb el Dia Mundial del Ronyó.

Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
stats