Societat 12/06/2016

La vaga de Renfe col·lapsa les línies de la costa

Les aturades fan que tan sols hi hagi un tren cada hora, o fins i tot menys, per anar a Vic i Tarragona

Josep Ferrer
2 min
Així està l'andana de Sants a les 9.30 h

BarcelonaLes aglomeracions als trens que connecten la costa, tant al matí com a la tarda, han marcat la segona jornada de vaga de Renfe. Tot i això, els serveis mínims gairebé s'han complert del tot, i només s'ha anul·lat un tren de la R3 que anava de Barcelona a Vic i un de llarga distància que anava de Barcelona a Alacant. En aquest pas als passatgers els han dut en autobús.

La d'avui ha estat la segona jornada de vaga convocada pel sindicat de maquinistes i ajudants ferroviaris Semaf. Els serveis mínims decretats pel departament de Treball i el ministeri de Foment establien la circulació del 33% dels trens per a les Rodalies, cosa que vol dir que només passa un tren cada hora. En el cas dels AVE de Llarga Distància circula el 72% del servei, i en el cas dels Avant, el 63%.

A primera hora del matí els efectes de la vaga ja s'han notat perquè els trens anaven més plens del que és habitual. Però les aglomeracions han continuat a la tarda amb la tornada des dels municipis de platja. Un diumenge qualsevol fan servir la xarxa de Rodalies el 40% dels usuaris que ho fan entre setmana.

L'estació de Sants de Barcelona, aquest matí

En algunes línies com la de Puigcerdà (R3) l'espera ha arribat a ser de més de dues hores i mitja perquè, si en un diumenge normal circula un tren cada hora, i un tren cada mitja hora a l'enllaç amb Vic, avui només passa un de cada tres combois. Els dos dies de vaga que s'han fet fins ara ja han afectat 262.000 passatgers a tot l'Estat, segons Renfe. Dimarts i dijous hi tornarà a haver aturades.

Per la megafonia de l'estació de Sants s'informa constantment de la vaga i dels inconvenients que això pot comportar. També s'adverteix als usuaris que encara no s'ha reparat del tot l'avaria produïda a l'estació de Mont-roig del Camp, la qual cosa vol dir que el trajecte dels trens que passen per aquesta estació es pot allargar en més d'una hora respecte al que és habitual. I, per acabar-ho d'adobar, continua la vaga de ferrocarrils francesos, per culpa de la qual s'han cancel·lat alguns trens.

Renfe ha posat a disposició dels usuaris de Rodalies el telèfon 900 410 041 per saber els horaris de trens. També es poden consultar a la web. En el cas dels viatgers que hagin adquirit amb antelació un bitllet d'AVE, Avant o de Llarga Distància poden demanar el canvi de bitllet o el reemborsament a les estacions i agències de viatge o bé demanar informació al telèfon 902 320 320.

stats