Societat 11/12/2012

El consell de seguretat nuclear classifica al nivell 1 una incidència en unes vàlvules d'aïllament de Vandellòs II

El fet de no estar tancades hauria pogut posar en perill la seguretat de la central en cas de terratrèmol

Acn
1 min

Vandellòs i l'Hospitalet de l'InfantEl consell de seguretat nuclear (CSN) ha classificat al nivell 1 de l'escala internacional de successos nuclears (INES) un incident del 4 de desembre a la central Vandellòs II, quan es van detectar que algunes de les vàlvules d'aïllament situades entre alguns instruments de mesura i les canonades de diversos sistemes de seguretat no estaven tancades tal com es requereix per disseny. Segons el protocol de seguretat, han d'estar tancades i només es poden obrir en fer certes mesures. El fet d'estar obertes hauria pogut fer perillar la seguretat de la central en cas que hi hagués hagut un terratrèmol.

"Els sistemes de seguretat afectats estan protegits dels sismes, però els trams entre les vàlvules d'aïllament i l'instrument de medició, no", explica el CSN en una nota de premsa. Per aquest motiu, en tenir la vàlvula oberta, aquest segon tram quedaria exposat a una ruptura potencial en cas de terratrèmol i el sistema de seguretat hauria pogut no complir la seva funció de seguretat especificada.

El consell de seguretat especifica que l'incident no va tenir cap impacte ni per als treballadors, ni per la població ni per al medi ambient. Tanmateix, afirma que es tracta d'un incompliment de les especificacions tècniques de funcionament (ETF), ja que els sistemes de seguretat esmentats han estat inoperables i, en cas de terratrèmol, s'hauria pogut veure afectada la capacitat de portar la planta a una parada segura.

El consell de seguretat nuclear farà una inspecció a al central I analitzarà les mesures adoptades pel titular.

stats