Societat 05/02/2014

L'Església acusa les Nacions Unides d'“interferir”

El Vaticà diu que informe de l'ONU en què acusa l'Església de protegir els capellans pederastes "no ha tingut en compte" les seves explicacions

Agències
3 min
El papa Francesc, a la plaça de Sant Pere del Vaticà / EFE

RomaEl Comitè de l'ONU sobre els Drets del Nen ha fet públic aquest dimecres un informe en el qual critica el Vaticà per no haver reconegut mai "l'abast dels crims" d'abús sexual contra nens per part de sacerdots i l'acusa d'adoptar "polítiques i pràctiques que van comportar la continuació dels abusos i la impunitat dels responsables". Després de fer-se públic l'informe, el Vaticà ha afirmat que estudiarà "minuciosament" les crítiques per tot seguit passar a denunciar que "en alguns punts hi ha un intent d'interferir en els ensenyaments de l'Església".

Poques vegades les Nacions Unides han fet un informe tan contundent com el que s'ha fet públic aquest dimecres. Després d'anys de lent degoteig de denúncies privades contra capellans per abusos sexuals comesos contra menors, un organisme oficial i internacional ha explicat, en negre sobre blanc, què han fet els sacerdots sobre els quals hi ha denúncies i què ha fet el Vaticà en aquest tema. La conclusió de l'informe és que el Vaticà ha ignorat les víctimes per centrar-se en la defensa dels capellans. L'ONU ha demanat a l'Església que aparti de forma "immediata" els capellans implicats en abusos, i que posi els casos en mans de la justícia.

La resposta de l'Església a aquest contundent informe ha estat, però, tan tèbia com la que ha tingut fins ara davant l'allau de casos. Davant la duresa del text fet públic per les Nacions Unides, que acusa el Vaticà de no prendre cap mesura per protegir els menors, la Santa Seu s'ha limitat a dir que en "pren nota" i a reiterar el que qualifica de "compromís per a la defensa i protecció dels drets de l'infant, en línia amb els principis promoguts per la Convenció i segons els valors morals i religiosos oferts per la doctrina catòlica". Ara bé, el Vaticà "lamenta veure en alguns punts de l'informe un intent d'interferir en els ensenyaments de l'Església catòlica sobre la dignitat de les persones i en l'exercici de la llibertat religiosa".

"L'ONU no ha tingut en compte les explicacions"

L'observador vaticà a les Nacions Unides, Silvano Maria Tomasi, ha dit que l'informe del Comitè de l'ONU sobre els Drets del Nen que critica la passivitat del Vaticà davant els abusos de sacerdots a menors "no ha tingut en compte" les recents "explicacions" de la Santa Seu. Tomasi ha assegurat en declaracions a la Ràdio Vaticana que "sembla que aquest informe estigués ja preparat amb antelació" i ha afegit que les crítiques de l'organisme internacional han provocat "sorpresa" al Vaticà. "La primera reacció és de sorpresa perquè l'aspecte negatiu del document que han realitzat sembla com si ja estigués preparat abans de la trobada entre el Comitè i la delegació de la Santa Seu", ha explicat Tomasi, que creu que el Vaticà ha ofert respostes "detallades i precises" sobre la gestió de casos d'abusos a menors que no han estat recollides en l'informe.

L'observador vaticà a les Nacions Unides ha destacat que el document en què el Comitè critica la gestió del Vaticà dels casos de pedofília no està actualitzat. Assegura que l'Església ha fet "moltes coses" en els últims anys. Tomasi ha dit que el Vaticà "no té res a amagar" i que l'Església seguirà responent davant d'aquests escàndols. "Es parla de 40 milions de casos d'abusos sexuals a nens al món. Malauradament, alguns d'ells afecten persones de l'Església. Però l'Església ha respost i reaccionat, i ho seguirà fent. Hem d'insistir en aquesta política de transparència i de tolerància zero davant els abusos, perquè un sol cas ja és massa", ha declarat.

El passat 16 de gener, una delegació del Vaticà va comparèixer a Ginebra davant el Comitè de l'ONU sobre els Drets del Nen per informar sobre com l'Església ha afrontat els casos de denúncies per abusos sexuals de menors perpetrats per sacerdots catòlics a tot el món. Era la primera vegada que la Santa Seu es presentava davant d'una entitat internacional per ser interrogada per aquests escàndols i per la suposada protecció de capellans pederastes.

stats